Veiling Schitterende Scherven

Gepubliceerd op 10 december 2022 om 15:15

Eerder dit jaar deed het Gorcums Museum onder de titel Schitterende Scherven een oproep aan kunstenaars en goudsmeden om de scherven uit de restauratie van de gebrandschilderde Martelarenramen te verwerken tot een modern sieraad. Het resultaat van deze oproep werd tentoongesteld in het museum, en op donderdagavond 8 december onder de veilinghamer gebracht. 

De belangstelling voor de veiling was behoorlijk groot. De zaal, waar de veiling werd gehouden, het auditorium van het Gorcums Museum, was goed vol belangstellenden.

Advocaat Ruud Degenaar trad op als veilingmeester. Hij werd geassisteerd door de kunstenares Josien Damen. Daarnaast was ook een model aanwezig voor het showen van de sieraden.

Josien vertelde dat de opbrengst van de veiling gaat naar de Stichting Gedenkplaats Gorcumse Martelaren 1572, die zich inzet voor de restauratie van de ramen zodat deze in de openbare ruimte kunnen worden geplaatst.

Het bieden bij de veiling begon wat stroef. Het bieden kwam niet erg op gang. Ruud Degenaar riep dan ook de potentiële kopers op om eerst een glaasje wijn te drinken en een bitterbal te nemen. Na de pauze sprak hij de mensen die twee bitterballen aten aan en noemde de consequenties op. Ze konden het goed maken door een aankoop te doen. 

Of dit de oplossing was weten we niet, maar het bieden ging nu heel water beter en werden er flinke prijzen betaald voor de halskettingen, broches, ringen en bedels met ketting.

Het werd een gezellige avond met vooral de droge humor van de veilingmeester. De Stichting kan rekenen op de opbrengst van de veiling.


«   »