Martin Koolhoven presenteert Talentprogramma IFFG

Gepubliceerd op 27 maart 2023 om 09:35

Het Internationaal Film Festival Gorinchem (IFFG) vindt plaats van 13-16 april en staat bekend om haar actuele, diverse en brede filmaanbod. Tijdens het festival kijk je op het grote doek naar gloednieuwe films uit met name Azië, Zuid-Amerika en Azië. Deze editie is er extra aandacht voor de cultuur en films uit Zuid-Korea.

Maar de organisatie vindt het ook belangrijk dat er aandacht is voor filmtalenten dichtbij huis. Zo kent het festival op vrijdag 14 april om 17.45 uur een Lokaal Talent Programma voor filmmakers uit de regio. De films zijn geselecteerd op basis van de kwaliteit, het acteerwerk, het verhaal, de sociaal-maatschappelijke betrokkenheid of het actuele thema. Het IFFG biedt de onafhankelijke filmmakers en het aanstormende talent graag een podium.

In de categorie shorts zijn er drie korte films geselecteerd. Amy & May van de Gorcumse Catherina Iosifidis, ARIE van Rens van Weerdenburg en Vlucht van Frank Hartman & Marcella Arriëns. Uit de ingezonden documentaires is De Toemoek Hoemak Expeditie van Freek de Goeje gekozen. Deze persoonlijke documentaire neemt ons mee naar Suriname, waar de Goeje in een stukje onderbelichte geschiedenis duikt.

Regisseur Koolhoven in Gorinchem

‘Het is een ware eer dat Koolhoven naar Gorinchem komt om het Lokaal Talent Programma te presenteren en met de filmmakers en de zaal in gesprek te gaan’ vertelt festivaldirecteur Anika van der Kevie opgetogen.

Martin Koolhoven is één van Nederlands meest succesvolle filmmakers, die zowel eigen scenario’s verfilmde als die van anderen. Hij begon met kleine arthouse films, maar via kaskrakers als Het Schnitzelparadijs en Oorlogswinter, maakte hij in 2016 zijn internationale debuut met Brimstone, de eerste Nederlandse western die aan meer dan tachtig landen werd verkocht.

‘Voor de filmmakers is het geweldig om met Koolhoven in gesprek te gaan aan de hand van hun producties. Tenslotte krijg je niet elke dag deze kans. Koolhoven zal ook een masterclass verzorgen voor de IFFG jongerenjury. Hij heeft echt aandacht voor jong filmtalent’, aldus van der Kevie.

In 2020 ontving Koolhoven het Zilveren Roosje, omdat hij van grote betekenis is voor de Nederlandse filmwereld. En in april 2022 won Koolhoven de Rutger Hauer Award, die elk jaar wordt uitgereikt aan een persoon of een instituut dat een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling en promotie van jong filmtalent in Nederland.

Het IFFG Lokaal Talent Programma vindt plaats op vrijdag 14 april om 17.45 uur in theater De Nieuwe Doelen. Meer info & tickets: iffg.nl.

Foto Pepijn van den Broeke: Nederlands bekendste regisseur Martin Koolhoven


«   »