Kamerscherm van Jan Janszn in Hendrick Hamelhuis

Gepubliceerd op 13 juni 2022 om 11:35

Bijna vier eeuwen na de ontmoeting tussen Jan Janszn. Weltevree en Hendrick Hamel op het eiland JeJu in Korea, komen Weltevree en Hamel weer samen in het Hendrick Hamel Museum te Gorinchem.

Met de onthulling, op zaterdag 11 juni, van het kamerscherm, naar idee en ontwerp van Esther Boomgaard uit De Rijp, krijgt Jan Janszn. Weltevree een vaste plek in het Hamel Museum. Hiermee wordt de band tussen het museum en de Stichting Jan Janszn. Weltevree onderstreept en wordt de gezamenlijke geschiedenis benadrukt.

Jan Janszn. Weltevree was een Nederlandse zeevaarder uit de Noord-Hollandse plaats De Rijp, en de eerste westerling in Korea in 1627. Janszn. Weltevree en kornuiten werden gevangengenomen op Jeju toen ze daar watertonnen vulden voor op hun schip. Tijdens zijn verblijf werd Jan Janszn., dankzij zijn verstand van wapens en buskruit, adviseur van de koning. Zijn kennis kwam goed van pas vanwege het voortdurende conflict met de Mantsjoes en Japanners

In 1653 strandde Hendrick Hamel na een schipbreuk met de bemanning van het VOC-schip de Sperwer op Jeju. Hij werd er gevangen genomen en ontmoette daar Jan Janszn. Weltevree. Dertien jaar verbleven Hendrick Hamel en de andere overlevenden van de Sperwer gedwongen in Korea totdat hij met enkele metgezellen in 1666 naar Japan wist te ontvluchten. Daar schreef hij zijn ‘Journael van de ongelukkige Voyage van ’t Jacht de Sperwer’. In zijn verslag werd ook Jan Janszn. Weltevree genoemd en zo is het gekomen dat wij weten dat Jan Janszn. Weltevree in Korea verbleef en nooit terugkeerde naar Nederland. Hij leefde daar onder de naam Pak Yon, trouwde een Koreaanse vrouw en kreeg daar kinderen.

foto: Dick Bosch