Home » Mooi Gorinchem » Feestweek Varkenmarkt geannuleerd, strop voor ondernemers

Feestweek Varkenmarkt geannuleerd, strop voor ondernemers

Gepubliceerd op 23 juni 2022 om 15:09

Het zag er allemaal zo positief uit. In de laatste week van de zomervakantie van 2022 zou het na twee coronajaren eindelijk weer feest zijn op de Varkenmarkt in Gorinchem. Voor het eerst in het bestaan van de feesten mét ticketverkoop, maar dat risico wilden horecaondernemers Esther Bergman (‘t Uyltje) en Marco Uijterlinde (Grand-café ‘t Gelagh) wel nemen. Met een nieuwe naam – Feestweek Varkenmarkt – werd het programma op vrijdag 9 juni aan Gorinchem gepresenteerd en barstte de kaartverkoop los op zaterdag 10 juni.

foto: Alex Willemsen

Geen vergunning

Tot zover was alles nog positief, totdat de gemeente Gorinchem afgelopen week uit het niets en op het allerlaatste moment aangaf geen vergunning te verlenen zoals die was aangevraagd. Ten opzichte van voorgaande edities moesten de sluitingstijden van de muziek en de bars op het plein drastisch worden beperkt. De tap moet van dinsdag t/m donderdag dicht om kwart voor twaalf (voorheen 01.00 uur) en stipt om 12 uur moet het evenement afgelopen zijn en ook in het weekend moesten de tijden worden aangepast. De verontwaardiging was groot bij de ondernemers. “We zijn al maanden met elkaar in gesprek en nu bij ons de promotie en kaartverkoop in volle gang zijn, komt ineens dit punt op tafel. We zijn echt volkomen verrast,” laat Marco Uijterlinde weten. “Dit raakt de kern van ons feest. Juist de ongedwongen gezelligheid is ons handelsmerk. Dat je na de optredens nog even blijft plakken om na te kletsen onder het genot van een drankje. Dat wordt de bezoeker nu afgenomen.”

Te weinig politie capaciteit

“De ambtenaar van de gemeente Gorinchem die de vergunning behandelt verschuilt zich achter een algemeen advies van de politie Rijnmond, waar nu ineens blijkt dat deze zomer er een tekort aan capaciteit is. Maar de burgemeester kan dit advies naast zich neerleggen. En daar zou alle reden toe kunnen zijn,” vult Esther aan. “We hebben altijd een enorm gezellig feest op de Varkenmarkt waar zelden of nooit noemenswaardige veiligheidsproblemen zijn. En juist dit jaar verwachten we nóg minder problemen, omdat we genoodzaakt zijn om met ticketverkoop te werken. Dat draagt nog eens extra bij aan het verminderen van ‘overlast’ van mensen die in andere jaren door de stad zwierven in de hoop nog ergens op een van de pleinen te worden toegelaten. Ticketverkoop is al langer een uitdrukkelijke wens van de Politie en dan verwacht je niet dat juist nu de regels verder worden aangescherpt.”

Geen reactie gemeente

“Helaas neemt de burgemeester niet de moeite om ons telefoontje te beantwoorden of het besluit op een andere manier toe te lichten. Dat vinden we echt teleurstellend. Pas na een mail met een schreeuw om aandacht, was de gemeente bereid om ons een gesprek van wel een half uur te gunnen.” aldus Marco. “Esther en ik hebben besloten om dit jaar ons nek uit te steken om het feest door te kunnen laten gaan. Dan heb je het al gauw over een risico van meer dan 130.000 euro. Doordat we door deze beslissing van de gemeente meer dan 20% van onze baromzet moeten missen is het onverantwoord om de Feestweek Varkenmarkt nog door te laten gaan.”

Ieder jaar zijn er nieuwe regels en eisen waaraan we ons moeten houden, maar deze aanpassing kwam én te laat én als een complete verrassing. Deze handelswijze van de Ieder jaar zijn er nieuwe regels en eisen waaraan we ons moeten houden, maar deze aanpassing kwam én te laat én als een complete verrassing. Deze handelswijze van de gemeente komt bij ons erg onbetrouwbaar over en laat ons afvragen welke verrassingen of aanpassingen ons nog meer te wachten staan in de aanloop naar deze feestweek. De gemeente Gorinchem pretendeert het beste met de ondernemers in de gemeente voor te hebben. Maar de organisatie en de vele toeleveranciers die door dit handelen zijn benadeeld, zien het op dit moment wel anders.

Strop voor ondernemers

Deze beslissing om het feest te annuleren is niet alleen zuur voor alle Gorcumers die enorm uitkeken naar deze feestweek, maar ook voor de ondernemers Esther en Marco. Zij blijven niet alleen met een kater zitten dat maanden van voorbereiding om zeep wordt geholpen, maar ze worden ook geconfronteerd met meer dan 13.000 euro annulerings- en voorbereidingskosten.

Iedereen die al tickets heeft aangeschaft krijgt het volledige bedrag volgende week op zijn of haar rekening teruggestort. Dat is inmiddels geregeld met het bedrijf dat de ticketverkoop faciliteert.

Waar gaat u uw drankje kopen?

Bekijk resultaten

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.