Ook bij de Bibliotheek is het Hollandsche Woensdag op 17 augustus!

Gepubliceerd op 5 augustus 2022 om 08:15

Optreden feestartiest Willem de Jong, meezingcafés en een spreekwoordenkwis

Gorinchem staat op woensdag 17 augustus tijdens het Zomerfeest in het teken van het Nederlands Levenslied. Ook de Bibliotheek Gorinchem haakt gezellig aan tijdens deze Hollandsche Woensdag! Feestartiest Willem de Jong komt zingen en er zijn diverse activiteiten rondom het thema.

Hollandsche Woensdag: het programma in de bieb

De hele dag, van 09.30 tot 17.00 uur, zijn er Hollandse activiteiten in de bieb. Daarnaast kun je een gratis jaarabonnement van de bibliotheek winnen door je gegevens achter te laten in de Hollandsche Pot. De winnaar maken we in de Week van Lezen en Schrijven (8 t/m 15 september) bekend.

  • 10.00 uur      Taalcafé met medewerking van het Meezingcafé met Donna Bastiaans
  • 11.30 uur      Meezingcafé Kids met Donna Bastiaans
  • 13.00 uur      Meezingcafé Hollandsche Hits met Donna Bastiaans
  • 14.00 uur      Optreden van feestartiest Willem de Jong uit Werkendam
  • 14.30 uur      Spreekwoordenkwis + Groot Levenslied Dictee
                         Hoofdprijs: VIP-kaarten voor de Hollandsche Woensdagavond op de Zomerfeesten Gorinchem (met die avond                                   optredens van onder andere John de Bever en Frans Duijts)
  • 14.30 uur      Muzikale Rijmworkshop met medewerking van het Meezingcafé met Donna Bastiaans
  • 16.00 uur      Prijsuitreiking Spreekwoordenkwis + Groot Levenslied Dicte

Het programma in de bieb is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Gorinchem en Stichting Zomerfeesten Gorinchem.

Hulp bij lezen en schrijven

De Hollandsche Woensdag sluit mooi aan bij één van de motto’s van de bieb: er zijn voor alle inwoners die beter willen worden in de Nederlandse taal. In Nederland hebben ongeveer 1,3 miljoen mensen tussen de 16 en de 65 jaar oud moeite met lezen en schrijven. Deze mensen ondervinden hierdoor serieuze problemen in hun dagelijks leven. Het lezen van een bijsluiter, het invullen van een formulier of een aanvraag doen bij een (overheids)instantie; allemaal dingen die moeite kosten. Van 65% van de mensen met deze problemen is Nederlands hun moedertaal. Door het taboe op laaggeletterdheid blijven de problemen bestaan.

Iedereen mag #meedoen

De Bibliotheek helpt mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Iedereen mag #meedoen in de maatschappij namelijk. We bieden het Taalpunt aan, waar één-op-één gekeken wordt naar de beste oplossing van zijn of haar vraag. Naast vragen over lezen en schrijven kun je ook bij de bieb terecht met vragen over de digitale overheid (Informatiepunt Digitale Overheid). Voor al je vragen over je mobiele telefoon, smartphone, laptop, tablet, e-reader of het internet ben je welkom bij het Digitaal Inloopspreekuur. En wie wil leren omgaan met internet en de computer kan aanschuiven bij het Oefenplein / Klik & Tik. Ontdek hier wat de Bibliotheek allemaal kan betekenen.


«   »