Home » Muziek » Nieuwe serie orgelconcertjes in Lutherse Schuilkerk

Nieuwe serie orgelconcertjes in Lutherse Schuilkerk

Gepubliceerd op 12 juli 2022 om 10:03

Dit jaar is er in de maand augustus weer een nieuwe serie Orgelconcertjes in de Lutherse Schuilkerk aan de Langendijk in Gorinchem. Alle concertjes zijn op zaterdagen en beginnen om 16.15 uur en duren maximaal drie kwartier. De toegang is gratis.

Weer van start

Organisator Nico Blom vertelt: ,,We zijn dolblij dat dit jaar de serie Orgelconcertjes weer kan plaatsvinden. We zijn in 2018 begonnen met deze concertserie. Dat bleek destijds een schot in de roos want bij alle concertjes was dit pittoreske kerkgebouw tot op de laatste zitplaats gevuld. Ook in 2019 was dit het geval. Muziekminnend publiek wist ons te vinden en de waardering was enorm. De serie kon echter de afgelopen twee jaar vanwege corona geen doorgang vinden. Maar gelukkig is dat dit jaar weer wel mogelijk.” Medeorganisator Bert Walhain vult aan: ,,De Lutherse Schuilkerk is voor veel mensen nog onbekend. Dit pittoreske kerkje in de mooiste vestingstad van Nederland stamt uit 1669 en is eind vorige eeuw prachtig gerestaureerd. In deze ruimte staat een historisch en veelzijdig orgel uit 1859. De muziek die in deze concertserie gespeeld gaat worden is lichtvoetig en voor iedereen prima toegankelijk.”

Professionele musici

Op 6 augustus bijt Willeke Smits het spits af. Willeke is organist van de Hooglandse Kerk in Leiden en landelijk zeer actief rondom de ontwikkeling van nieuwe kerkmuziek. Op 13 augustus kan het publiek luisteren naar Geerten Liefting. Hij was winnaar van het Internationaal Orgel Improvisatieconcours Haarlem en zal ook op dit orgelconcertje zijn improvisatiekunsten laten horen. Stadsorganist Arjan Versluis heeft op 20 augustus een verrassend en veelzijdig programma op het menu staan. Het slotconcertje wordt op 27 augustus verzorgd door de Gorcumse organist en initiatiefnemer Nico Blom.

Ieder orgelconcertje wordt ingeleid met een korte toelichting door de uitvoerende organist. Na afloop kunt u onder het genot van een consumptie met de concerterende artiest en met elkaar nog wat napraten.  Ook worden er dan diverse cd’s te koop aangeboden. Bij de uitgang staat een ludieke hoge hoed waarin bezoekers een donatie kunnen doen.

Organist Nico Blom voor orgel in Lutherse kerk - eigen foto


«   »