Tekst Razende Reporter: Hans van Mourik
Er was van alles te zien, demonstraties oude ambachten, zoals mandenvlechten, een smidse, knooptechnieken, breiwerken, houtsnijwerk, netten boeten en het touwslaan met daarnaast rondleidingen op de historische schepen, bezichtiging van de Zalmschouwen van de Vereniging tot behoud van de Zalmschouwen en Visdemonstraties.
Daarnaast de rokerijtjes van paling, zalm en andere vissoorten. Al met al een bonte verzameling van stevig huisvlijt.
Uw razende reporter heeft alles voor gorkumsnieuws.nl samengevat in een fotoreportage inclusief de overtocht met Riveer van Gurrekum naar Woerkem. Het was een gezellige dag.
De historie en ontstaan van de visserijdagen
In 1980 bedacht Janus Baks dat de historie van de riviervisserij in Woudrichem niet vergeten mocht worden. Hij richtte daarom in 1980 Stichting ‘de Oude Vissershaven’ op. Het officiële doel van de stichting staat in de statuten als volgt omschreven: “het inzicht in de binnenvisserij in Nederland (en de riviervisserij in het bijzonder) te bevorderen, maar ook om in dit kader een cultuur historisch overzicht te bieden aan iedereen die geïnteresseerd is!”
Tijdens de visserijdag wanen we ons even terug in de tijd dat bijna alles om visserij draaide in Woerkum. De oude vesting- en vissersstad Woudrichem, bekend als Woerkum, heeft een rijke historie op het gebied van de riviervisserij. De vesting heeft dan ook al vanaf 1362 visrechten. Tot begin 1900 bestond de bevolking voor een belangrijk deel uit vissers. Zij gingen met hun zalmschouwen de rivieren op en visten er onder meer op zalmen, finten en paling.
foto's: Hans van Mourik