Stembussen open voor de verkiezing van nieuwe jongerenvertegenwoordigers

Gepubliceerd op 28 september 2023 om 13:32

De campagneweek voor de verkiezing van vier nieuwe jongerenvertegenwoordigers is vandaag gestart. De jongerenvertegenwoordigers zullen gedurende twee jaar de stem van Nederlandse jongeren vertegenwoordigen naar de Verenigde Naties en de Europese Unie. 

Alle jongeren in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk kunnen van 28 september tot 5 oktober stemmen op hun favoriete kandidaat. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens Je Bent Jong en Je Wil Wat (JBJEJWW). Hét jongerenevenement dat plaatsvindt in de Tolhuistuin op 5 oktober in Amsterdam.

Jongerenvertegenwoordigers naar de VN en Europese Unie 

De jongerenvertegenwoordigers van de Nationale Jeugdraad (NJR) vormen de schakel tussen jongeren en de politiek. Samen met hun werkgroep trekken zij het hele land door om van jongeren te horen wat zij belangrijk vinden. Deze input nemen zij mee naar conferenties en toppen in binnen- en buitenland, zoals de VN-klimaattop, de Algemene Vergadering van de VN en de Europese Unie. Met hun grenzeloze bevlogenheid maken zij zich hard voor vier thema's die jongeren aangaan: Mensenrechten en Veiligheid, Biodiversiteit en Voedsel, Duurzame Ontwikkeling en Europese Zaken.

Traject

Na een maandenlang traject zijn er nog acht finalisten in de race om jongerenvertegenwoordiger te worden. Vandaag start de campagneweek die loopt van 28 september tot 5 oktober. De finalisten proberen in een week tijd zoveel mogelijk stemmen van jongeren te verzamelen. De winnaar wordt voor vijftig procent bepaald door de optelsom van het aantal online uitgebrachte stemmen en de fysiek uitgebrachte stemmen tijdens JBJEJWW. De overige vijftig procent wordt bepaald door een professionele jury bestaande uit onder andere directieleden en beleidsmedewerkers van de ministeries van VWS, BZ, LNV en EZK. Zij beoordelen de finalepitch die de kandidaten geven tijdens JBJEJWW en maken de winnaars bekend. Er kan gestemd worden via www.stem.njr.nl.

Finalisten

Per thema zijn er twee finalisten in de race. 

Mensenrechten en Veiligheid:

Kevin Eustatia (22) woonplaats: Den Haag, opgegroeid op Curaçao en Aruba.

Nehir Guvenc (20) geboren en getogen in Amsterdam.

Biodiversiteit en Voedsel:

Bine Liem (22) woonplaats: Wageningen, opgegroeid in Hoofddorp.

Sarah Welter (21) woonplaats: Den Haag, opgegroeid in Gouda.

Duurzame Ontwikkeling:

Sarah Nasrawi (23) geboren en getogen in Amsterdam. 
Lieve Piet (22) woonplaats: Wageningen, opgegroeid in Amsterdam.

Europese Zaken:
Sam van den Boogaard (21) woonplaats: Leiden, opgegroeid in Nijmegen.
Rozemarijn Modderman (23) woonplaats: Amsterdam, opgegroeid in Badhoevedorp.
 

Je Bent Jong en Je Wil 

Wat is hét jaarlijkse jongerenevenement over grote maatschappelijke uitdagingen. Dit jaar staat in het teken van het thema ‘de toekomst’. Honderden jongeren komen samen om te leren, mee te denken én hun stem te laten horen. Ook is Je Bent Jong en Je Wil Wat de plek waar de finale losbarst van de nieuwe jongerenvertegenwoordigers naar de Verenigde Naties en Europese Unie. Jongeren kunnen zich hier aanmelden voor een gratis ticket. 

NJR

NJR is de koepel van 35 landelijke jongerenorganisaties en daarmee het grootste jongerennetwerk in Nederland. Wij werken aan een wereld waarin alle jongeren zich thuis voelen, het beste uit zichzelf kunnen halen en positieve impact hebben op elkaar en op hun omgeving. Dagelijks werken en spreken wij met allerlei jongeren. Voor en door jongeren: dat is al jarenlang onze expertise. Wij weten daarom wat er speelt en wat belangrijk is.