Help de egels in je tuin

Gepubliceerd op 25 oktober 2023 om 10:00

Na een lange nazomer is de herfst eindelijk aangebroken. Het regent de laatste weken meer, paddenstoelen komen massaal tevoorschijn, blad aan de bomen begint te verkleuren en langzaam maar zeker dalen de temperaturen. De laatste weken kom ik ook veel egels tegen, zelfs overdag! In deze tijd van het jaar zoeken ze volop naar voedsel als voorbereiding op hun winterslaap.

Egels hebben een gevarieerd dieet, maar door de droge zomers van de afgelopen jaren zaten hun prooien diep onder de grond. Dit heeft geleid tot een voedseltekort, waardoor egels zelfs overdag op zoek gaan naar voedsel. Vooral jonge egels hebben het moeilijk en bereiken vaak niet het benodigde lichaamsgewicht voor de winterslaap, wat hen vatbaar maakt voor ziekten en teken. Samen met sterfte door aanrijdingen en verlies van geschikt leefgebied leidt dit tot een afnemende egelpopulatie.

Om egels te helpen, kun je je tuin egelvriendelijk inrichten met groene beplanting, struiken en 'rommelhoekjes'. Laat bladeren en takken in de herfst liggen, plaats egelhuizen voor veilige slaapplaatsen en voer ze met kattenbrokjes en water (geen melk). Zorg ook voor kleine openingen in hekwerk of schuttingen, zodat egels je tuin kunnen bereiken. Op deze manier kun je bijdragen aan het behoud van deze schattige dieren.