Dijken worden gecontroleerd

Gepubliceerd op 7 december 2023 om 10:16

Een interessante aankondiging van de dijkbewaking door het Waterschap Rivierenland! Op 9 december gaan zo'n 500 vrijwilligers en medewerkers de dijken langs de grote rivieren grondig controleren. Ze zijn op zoek naar mogelijke zwakke plekken die bij hoogwater problemen kunnen veroorzaken, zoals drijfvuil, scheuren, vervormingen en wellen.

De dijkwachten zullen tijdens hun rondgang deze potentiële schades markeren en melden aan dijkposten, die vervolgens indien nodig maatregelen zullen nemen. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan hun speciale hesjes. Deze patrouilles zijn zowel overdag als 's avonds actief, zowel te voet als met auto's, om een grondige inspectie uit te voeren.

Het is een belangrijke oefening om de veiligheid van de dijken te waarborgen en om eventuele risico's bij hoogwater te minimaliseren.

Ook aannemers oefenen mee

Aan de oefening op 9 december doen vrijwilligers en medewerkers mee. Ook personeel van aannemers die betrokken zijn bij dijkversterkingen oefenen mee. Alle rivierdijken van Waterschap Rivierenland tussen de Duitse grens en Kinderdijk zijn onderdeel van de oefening.