Stoer Liefdesverhaal op Slot Loevestein

Gepubliceerd op 8 februari 2024 om 09:34

deze voorjaarsvakantie

Komend weekend start de voorjaarsvakantie en staat de liefde centraal op Slot Loevestein. Hoe ver ga jij voor de liefde? Zou je aan je verloofde je trouwgelofte teruggeven als jij levenslang de gevangenis in moet? Zodat die ander vrij is om met iemand anders te trouwen? En zou je je laten opsluiten in een gevangenis om bij je geliefde te kunnen zijn? Predikant Arnoldus Geesteranus en zijn verloofde, Susanna van Oostdijk, stonden 400 jaar geleden voor dit dilemma.

Hoe ver ga jij voor de liefde

In de 17e eeuw was er een remonstrante predikant, Arnoldus Geesteranus. Hij woonde en werkte in Schelluinen. Hij was enorm verliefd op Susanna van Oostdijk. Een zeer welgestelde, voorname dame uit Brielle. Maar er was een enorme strijd tussen twee groepen binnen de kerk; de remonstranten die pleitte voor meer vrijheid en de contraremonstranten die geloofden dat God alles al had voorbestemd. De remonstranten werden ook wel “andersdenkenden” genoemd en hun geloof werd verboden.

Ondanks de onrust in het land over de remonstrante kerk vraagt Arnoldus Susanna ten huwelijk. Susanna is dolgelukkig en samen maken ze plannen voor de toekomst. Echter, de onrust wordt groter en sterker en Arnoldus moet zelfs vluchten. Hij gaat naar Amsterdam. Helaas wordt hij daar toch ontdekt en verraden. Arnoldus belandt in 1624 in Staatsgevangenis Loevestein. Zijn vonnis luidt, net als bij Hugo de Groot, levenslange gevangenisstraf. Hij zal dus nooit meer vrij komen. 

Hoe loopt dit verhaal af voor Arnoldus en Susanne? Kiezen ze voor de liefde? Of voor vrijheid? De enthousiaste museumgidsen op Loevestein vertellen je alles over dit waargebeurde liefdesverhaal in
de voorjaarsvakantie van 10 t/m 25 februari.

Op ontdekking in de vesting

En er is meer! Deze voorjaarsvakantie is er van alles te doen op Slot Loevestein. Elke dag mooie verhalen, een speurtocht, de tingieter komt op bezoek en er zijn struintochten in het Munnikenland. 

Ga op ontdekking in de vesting en leer musketschieten, laat buskruit ontploffen in de Kruittoren en zet de vesting onder water met het waterspel. Ga je struinen door het Munnikenland? Of luister je liever naar één van de vele verhalen uit de geschiedenis van het stoere slot? Kun je niet kiezen? Dat hoeft ook niet. Rust even uit in de Taveerne met wat lekkers en vervolg je tocht door de muurtrappen van het kasteel, op zoek naar de kist van Hugo de Groot. Nog steeds energie over? Leef je uit op het klimparcours!

Mauritshuis, The Hague – Portretten van Arnoldus Geesteranus en Susanna van Oostdijk