Nieuwe Treinen en op de MerwedeLingelijn

Gepubliceerd op 16 maart 2024 om 12:50

De MerwedeLingelijn, die Dordrecht verbindt met Geldermalsen, krijgt nieuwe treinen. Deze treinen zullen per treinstel meer deuren bevatten, waardoor instappen gemakkelijker wordt, en zullen ook voorzien zijn van toiletten (ook rolstoeltoegankelijk) aan boord. Deze veranderingen komen voort uit de noodzaak van een nieuw veiligheidssysteem op het spoor, waarvoor nieuwe treinen vereist zijn.

Qbuzz, in samenwerking met de provincie Zuid-Holland, investeert in deze nieuwe treinen en heeft tot december 2033 de verantwoordelijkheid voor het openbaar vervoer in de regio Drechtsteden, Molenlanden en Gorinchem (DMG).

De CEO van Qbuzz, Gerrit Spijksma, en Julen Barrutia, Directeur Verkoop van de fabrikant CAF, hebben op 14 maart de contracten ondertekend voor de aanschaf van deze nieuwe treinen. De nieuwe treinen zullen naar verwachting eind 2027 in gebruik worden genomen.

(tekst gaat verder onder foto)

eigen foto

Als gevolg hiervan moeten alle treinen die rond station Dordrecht rijden binnen enkele jaren worden aangepast of vervangen. Ombouw van bestaande treinen bleek echter kostbaar, waardoor de keuze viel op nieuwe treinen.

De nieuwe treinen, bestaande uit drie rijtuigen, zullen twee deuren per rijtuig hebben, waardoor in- en uitstappen efficiënter verloopt. Bovendien zijn er voorzieningen voor rolstoelgebruikers en fietsen, wat het comfort en de toegankelijkheid voor reizigers vergroot.

De provincie Zuid-Holland investeert aanzienlijk in dit project, met een totale bijdrage van €26 miljoen aan de MerwedeLingelijn. Deze investeringen dragen niet alleen bij aan een beter openbaar vervoer, maar ook aan een duurzamere en toegankelijkere reiservaring voor alle gebruikers.

eigen foto