IKC Merwede uit Hardinxveld-Giessendam wint E-waste Race 2024

Gepubliceerd op 5 april 2024 om 09:07

Scholen redden 17.424 apparaten uit restafval voor hergebruik en recycling

Vanmorgen om 10.00 uur is de winnaar van de E-Waste race 2024 bekend gemaakt. Met 2.773 ingezamelde apparaten is basisschool IKC Merwede uit Hardinxveld-Giessendam de winnaar van de E-waste Race 2024. De afgelopen vier weken streden zij tegen negen andere basisscholen uit de gemeenten Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Molenlanden en Vijfheerenlanden om zoveel mogelijk kapotte en afgedankte elektronische apparaten in te zamelen.

Met 2.773 ingezamelde apparaten heeft IKC Merwede uit Hardinxveld-Giessendam de eerstem plaats veroverd van de E-waste Race 2024. Tussen 11 maart en 4 april streden zij tegen negen andere basisscholen in de gemeenten Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Molenlanden en Vijfheerenlanden om zoveel mogelijk afgedankte en kapotte elektronische apparaten in te zamelen.

Burgemeester Dirk Heijkoop van gemeente Hardinxveld-Giessendamen educatiemedewerker Ozan Cimen van Waardlanden overhandigen donderdagmiddag 4 april om 13.00 uur de prijs aan de trotse school. Zij winnen een bezoek aan Nemo Science Museum in Amsterdam.

Het werd een spannende eindstrijd tussen de fanatieke scholen. Kinderen gingen langs de deuren met flyers om buurtbewoners te vertellen over de race. Buurtbewoners konden oude elektronische apparaten - van waterkoker tot dvd-speler, en van stijltang tot koffiezetapparaat– online aanbieden. Waarna de leerlingen de apparaten aan huis kwamen ophalen. Kinderen die e-waste lieten repareren kregen extra punten voor hun school. Uiteindelijk is het de kinderen van IKC Merwede gelukt om binnen vier weken een indrukwekkend aantal van 2.773 apparaten te verzamelen. Een geweldige prestatie, omdat ze dit met slechts 13 enthousiaste leerlingen voor elkaar hebben gekregen. Wat neerkomt op een gemiddelde van 213 apparaten per leerling. SmdB de Regenboog, eveneens uit Hardinxveld-Giessendam, eindigde op een mooie tweede plaats. Zij hebben met 35 leerlingen 5.317 apparaten opgehaald, een gemiddelde van 152 apparaten per leerling.

17.424 apparaten voor hergebruik en recycling

In totaal hebben de tien basisscholen gezamenlijk maar liefst 17.424 oude en kapotte elektronische apparaten ingezameld en kregen 22 apparaten een nieuw leven via Marktplaats. Dankzij de succesvolle scholenstrijd belanden deze apparaten niet bij het restafval, maar worden ze hergebruikt en gerecycled. Een mooie ontwikkeling, want op dit moment wordt de helft van het elektronisch afval in Nederland nog niet gerecycled. Vaak verdwijnen oude apparaten in een la, op zolder of bij het restafval, terwijl ze vol waardevolle materialen en grondstoffen zitten.

Geef e-waste een tweede leven

Heeft u thuis ook nog e-waste liggen? Lever het gratis in bij de milieustraat, in de winkel of bij de online service waar u een nieuw soortgelijk apparaat koopt óf bij winkels en bouwmarkten met een inzamelpunt bij u in de buurt. Zo kan ook uw oude apparaat gerecycled worden.

Strijd tussen tien basisscholen

Aan de E-waste Race 2024 deden mee:

  • CBS de Regenboog (locatie Retranchement) & KBS 
    Mariëngaarde uit gemeente Gorinchem,
  • IKC Merwede, de Wonderwijzer, de Driemaster (locatie
    Pietersweer) en SmdB de Regenboog uit gemeente Hardinxveld-Giessendam,
  • SmdB de Zaaier en de Eben-Haëzerschool uit gemeente Molenlanden
  • SmdB het Fundament en OBS de Springplank uit gemeente Vijfheerenlanden.

Deelname aan de race draagt bij aan een duurzame kringloop van kostbare grondstoffen, bevordert een positieve gedragsverandering en vergroot bewustwording over recycling van e-waste bij leerlingen en hun directe omgeving.