Verhalen uit de Tweede Wereldoorlog

Gepubliceerd op 29 april 2024 om 10:00

Bron: ToBe Cultuur centrum

Kom op 4 en 5 mei 2024 naar de bijzondere editie van onze jongerenvoorstelling Theater Na de Dam. De locatie is het Biesbosch MuseumEiland. Jongeren uit de regio zijn op zoek gegaan naar de verhalen van de Tweede wereldoorlog, toen dit gebied veel schuilplaatsen herbergde. De Biesbosch werd na de bevrijding van Noord-Brabant een grensgebied met het nog niet bevrijde Zuid-Holland.

Er vonden gevaarlijke overtochten plaats (crossings) om mensen, berichten of medicijnen naar de overzijde te brengen. Gidsen en koeriers waagden hun leven (niet altijd belangeloos) en deze crossings hebben het leven van mensen gered.

Theatervoorstelling ‘TussenTijd’

Naar aanleiding van deze verhalen is de voorstelling ‘TussenTijd’ gemaakt.
Regisseur Clara Peeters en choreograaf Lisa Dammiaans werken vanuit de eigenheid en kracht van de spelers. Hierdoor is een bijzonder speels en eigen verhaal bedacht.

We wachten op het eind van de oorlog.
We bevinden ons tussen bevrijd en bezet gebied.
Dit is de Biesbosch: ruig en ruw. Onzichtbaar.
Tussen riet en wilgen bevindt zich een onhoorbaar verzet: de linecrossers.
We wachten. Nog steeds. Alweer. Nooit meer.

Voorstellingen:

In het weekend van 4 en 5 mei worden in totaal drie voorstellingen gespeeld. Een kaartje kost €5,- per persoon. Let op dat je bij de kaartverkoop de juiste datum en tijd kiest.


Vrijheidsmaaltijd

Bij het Biesbosch MuseumEiland kun je op 5 mei een Vrijheidsmaaltijd boeken. Dit kost €5,- per persoon. Het aantal plaatsen voor een maaltijd is beperkt, dus reserveer tijdig via https://www.biesboschmuseumeiland.nl/exposities/vrijheidsmaaltijd/

Locatie

De voorstellingen worden gehouden op Het Biesbosch MuseumEiland, De Hilweg 2, 4251 MT Werkendam. De voorstellingen en de kranslegging zijn buiten. Bezoekers kunnen zich melden bij de balie van het museum. Daar staan onze medewerkers klaar om je te begeleiden.

Let op, de voorstelling is op een eiland!
Plan je bezoek daarom goed van tevoren op https://www.biesboschmuseumeiland.nl/plan-je-bezoek/

Onze partners

Deze voorstelling is een productie van ToBe. We zijn onderdeel van landelijke organisatie Theater Na de Dam en werken samen met Biesbosch MuseumEilandArtifex en Brabant Herinnert.

Theater Na de Dam JONG

Tijdens deze vijftiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 46 projecten door heel Nederland zich in om de herdenking op 4 mei van extra betekenis te voorzien. Onder begeleiding van een professionele theatermaker gaan de jongeren in gesprek met (familieleden van) ooggetuigen, over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Deze gesprekken, samen met andere bronmaterialen over de Tweede Wereldoorlog, vormen de basis van de jongerenvoorstellingen door heel Nederland.