Verwijderen invasieve exoot cabomba Giessen

Gepubliceerd op 23 mei 2023 om 11:26

Bron: Waterschap Rivierenland

In de Giessen bij Hardinxveld-Giessendam komen we regelmatig het plantje cabomba (waterwaaier) tegen. Cabomba is een ‘invasieve exoot’. Het plantje groeit en verspreid zich snel. En is moeilijk te bestrijden. Daarnaast kunnen andere plantensoorten door het plantje niet goed bloeien. 

Hierdoor groeien sloten snel dicht en gaat de kwaliteit van het water achteruit. Dat willen we natuurlijk niet. In het voorjaar en de zomer gaan we daarom in de rivier aan de slag om deze exoot zo goed mogelijk tegen te gaan.

We plaatsen 26 mei een tijdelijke vuilvanger in de Giessen

Die vangt de losgekomen cabomba op. De vuilvanger ligt in de Giessen vlakbij Binnendams 44 in Hardinxveld-Giessendam. We plaatsen de vuilvanger nu al. Het vaarseizoen is namelijk begonnen. Door het varen kan de cabomba loskomen van de bodem van de rivier en de haven. Het plantje willen we opvangen om verspreiding over de rivier te voorkomen.

Dit betekent dat boten op deze plek elkaar moeilijk kunnen passeren
En meestal om de beurt langs de vuilvanger moeten varen. Dit staat ook met borden aangegeven.

Het verwijderen van de cabomba in de Giessen gaat in de zomermaanden van start

De beste tijd om cabomba weg te halen is de zomer. Een bedrijf dat veel kennis heeft over het verwijderen van cabomba gaat dan aan de slag met drie boten. Het werk duurt ongeveer drie weken.

Gooi cabomba niet in de sloot

Cabomba is een plantje die je vaak in een vissenkom tegenkomt. Soms kieperen mensen de inhoud van het aquarium om in de sloot. Hierdoor komt de cabomba in het water.

Heb je zelf een steiger of vlonder?

En zie je dat daar cabomba aan groeit. Probeer dit zo goed mogelijk weg te halen.


«   »