Jort Kelder terug op Loevestein voor derde seizoen “Grootspraak”

Gepubliceerd op 8 juni 2023 om 08:37

Jort Kelder heeft op Slot Loevestein een derde seizoen opgenomen van de podcast Grootspraak. De nieuwe serie staat in het teken van de tentoonstelling Monddood over politiek gevangenen, die tot februari 2024 te bezoeken is in voormalig staatsgevangenis Loevestein. De podcast is een initiatief van de Stichting Vrienden van Slot Loevestein.

Na een uitstapje naar staatsman Thorbecke vorig jaar, keerde Kelder terug naar de vraag: Welke zeggingskracht heeft het leven en werk van Hugo de Groot, ruim 400 jaar na zijn beroemde ontsnapping als politiek gevangene uit Slot Loevestein? Om deze vraag te beantwoorden, voerden Kelder en Hugo de Groot-biograaf Henk Nellen – in de geest van Grotius –diepgravende gesprekken over actuele thema’s die verbonden zijn met de biografie van Hugo de Groot: karaktermoord, vrije wetenschap, het recht op opstand, onafhankelijke rechtspraak, en de rol van elites.

(meer tekst onder foto)

foto LoevesteinJort Kelder en Ed Dumrese

“Het was een voorrecht om opnieuw indringende gesprekken te mogen voeren met zulke boeiende gasten,” zegt Kelder. “En dat in de entourage van een middeleeuws slot.” Alle afleveringen zijn vanaf 1 juni te vinden op slotloevestein.nl en in de bekende podcastapps. Via onderstaande links zijn alle afleveringen alvast te beluisteren, inclusief een bonusgesprek over de gedachte achter Grootspraak:

Wetenschap met Steije Hofhuis en Jelle van Baardewijk

Elite met Willeke Slingerland en René Cuperus

Rechtspraak met Arie-Jan Kwak en Sven Brinkhoff

Opstand met Gertjan van Schoonhoven en Menno Hurenkamp

Karaktermoord I met Helmer Helmers en Leonard Ornstein

Karaktermoord II met Gijs van Dijk

Over Grootspraak met Ed Dumrese en Frank van Hoorn

Stichting Vrienden van Slot Loevestein heeft tot doel bij te dragen aan het behoud van Slot Loevestein als cultuur-historisch erfgoed. Doorgaans steunt zij het slot vooral financieel, maar de Stichting is met de Grootspraak-podcasts een nieuwe weg ingeslagen. “We vinden het belangrijk dat Slot Loevestein een podium is voor het vrije debat,” zegt voorzitter Stefan Bergman. “Hiermee bouwen we voort op de nalatenschap van Hugo de Groot, die door zijn gevangenschap en ontsnapping in een boekenkist onlosmakelijk met Loevestein is verbonden.”


«   »