Lezing Nafiss Nia op Slot Loevestein over de vrijheid van meningsuiting in Rusland

Gepubliceerd op 6 juli 2023 om 11:44

In het kader van de tentoonstelling "Monddood - Politiek gevangen" organiseert Rijksmuseum Slot Loevestein in samenwerking met Amnesty International een reeks boeiende lezingen, elk met een relevant onderwerp gerelateerd aan het thema. Het verhaal van politieke tegenstanders die monddood worden gemaakt door gevangenschap, is een langdurig en wereldwijd fenomeen. 

Rijksmuseum Slot Loevestein en Amnesty International brengen dit verhaal tot leven in de indrukwekkende tentoonstelling. Op zondag 16 juli zal Nafiss Nia een fascinerende lezing verzorgen over de vrijheid van meningsuiting in film en gedicht.

De spreker

Nafiss Nia is een gerenommeerd dichter, filmmaker, vertaler en cultureel ondernemer. Vanuit Iran is zij ooit naar Nederland gevlucht en tijdens de huidige vluchtelingencrisis is zij een waardevolle ervaringsdeskundige die gehoord moet worden. Nafiss Nia heeft diverse dichtbundels en documentaires gepubliceerd die het leven als vluchteling belichten. Tijdens haar lezing op 16 juli zal Nafiss Nia haar perspectief delen op onderwerpen zoals vrijheid van meningsuiting, onderdrukking en andere relevante thema's die in haar werk aan bod komen. Het belooft een inspirerend en diepgaand gesprek te worden over deze belangrijke kwesties.

Nafiss Nia maakte haar debuut in januari 2004 met de bundel "Esfahan, mijn hoopstee", gevolgd door "De momenten wachten ons voorbij" in 2012. In februari 2019 verscheen haar derde bundel, "26 woorden voor schoonheid". Gedichten van Nafiss Nia zijn opgenomen in diverse verzamelbundels en bloemlezingen.

(meer tekst onder foto)

Fotograaf: Mike Bink

Aanmelden

De lezing is op zondag 16 juli. Start lezing 14:30 uur. Duur 45 a 60 minuten. Via de site van Slot Loevestein kun je een ticket voor de lezing reserveren. Het bijwonen van de lezing zelf is gratis, er is wel een geldig toegangsbewijs voor het museum nodig. Abonnementen en museumkaarten zijn geldig. Een entreeticket koop je online of aan de kassa. Met het ticket kun je vanzelfsprekend voor of na de lezing de tentoonstelling Monddood bezoeken, en de geschiedenis van het slot en de vesting ontdekken.

Lezingenreeks 2023

  • Zondag 16 juli: Nafiss Nia | Vrijheid van meningsuiting in film en gedicht
  • Zondag 17 september: Leila Prnjavorac | Speciale kinderlezing over oorlog en vrede
  • Zondag 8 oktober: Mohamedou Ould Slahi | Onterecht gevangenschap
  • Zondag 19 november: Julia Jouwe | Over het belang van onafhankelijkheid van West-Papoea

«   »