Expositie Cubacrisis tijdens Koude Oorlog

Gepubliceerd op 10 oktober 2022 om 15:40

Tijdens de Koude Oorlog ontstond op 22 oktober 1962 de Cubacrisis. Ter gelegenheid van deze gebeurtenis, 60 jaar geleden wordt in het weekend van 22 en 23 oktober een landelijk Koude oorlog weekend “60 jaar Cubacrisis” georganiseerd. Ook in Gorinchem.

Er waren hier verschillende in de Koude Oorlog ontstane organisaties, zowel burgerlijke als militaire, actief: Korps Luchtwacht Dienst (KLD), Bescherming Bevolking (BB) en het Landmacht Radioverkenningsbataljon (afluisteren Russen). Er zijn ook nog twee ondergrondse commandoposten aanwezig, maar niet meer toegankelijk.

Daarom organiseert de Werkgroep Vesting Gorinchem een interactieve expositie over die tijd. U kunt zien hoe men zich dacht te beschermen tegen de gevolgen van een atoomoorlog. Gezien de recent weer danig oplopende spanningen tussen Oost en West sluit de expositie ook aan bij de actualiteit.

Dus 22 en 23 oktober kunt u de expositie bekijken en beluisteren in buurthuis De Aanlegsteiger, Vissersdijk 30, 1e verdieping van 10 tot 17 uur. De gemeente Gorinchem steunt deze expositie en daardoor is de toegang gratis.