Herfstvakantie op Loevestein

Gepubliceerd op 6 oktober 2022 om 11:08

Deze herfstvakantie is er van alles te doen op Slot Loevestein.

Ga op pad met je eigen sleutel en leer musketschieten, laat buskruit ontploffen in de Kruittoren en laat de vesting onder water lopen met het waterspel. Sluit je aan bij een workshop? Of luister je liever naar één van de vele verhalen uit de geschiedenis van het stoere slot?

Kun je niet kiezen? Dat hoeft ook niet. Rust even uit in de Taveerne met wat lekkers en vervolg je tocht door de muurtrappen van het kasteel, op zoek naar de kist van Hugo de Groot. Nog steeds energie over? Leef je uit op het klimparcours.

Natuurlijk is het hoogtepunt deze vakantie het Riddertoernooi.

(meer tekst onder foto)

foto's: GP-buro

Thema ‘wat een ramp!’

Oktober is de maand van de geschiedenis, met als thema ‘Wat een ramp!’. Aan de hand van verschillende voorwerpen, zoals tralies, een kroon, boek en kanon, duiken onze enthousiaste gidsen de geschiedenis in op zoek naar verschillende (mogelijke) rampen die op Loevestein plaats hebben gevonden. Het boek, en zeker de boeken van Hugo de Groot, staan centraal voor kennis. En kennis is macht. Het werk van Hugo de Groot is tot vandaag de dag relevant. Zouden deze werken de afgelopen 400 jaar rampen hebben weten te voorkomen? Of juist veroorzaakt? En de kroon, die symbool staat voor macht, vertelt het verhaal van Prins Maurits en Hugo. Een verhaal heeft altijd twee kanten, Hugo staat meestal in de spotlights op Loevestein, maar in hoeverre kunnen we de gebeurtenissen van 1619 zien als een ramp voor Maurits?

Aansluitend kun je de tijdelijke tentoonstelling ‘Denkend aan water’ op de zolder van het kasteel bezoeken. Hierin zie je dat water zowel ‘vriend’ als ‘vijand’ kan zijn.