IFFG toont Oscarinzending uit Bhutan

Gepubliceerd op 2 november 2022 om 08:06

Woensdagavond 9 november organiseert het Internationaal Film Festival Gorinchem (IFFG) in samenwerking met de gemeente Gorinchem de jaarlijkse Maand van Respect filmspecial. De avond staat in teken van gelijke kansen voor iedereen. De bijzondere film Lunana: A Yak in the Classroom is de eerste film uit Bhutan met een Oscarnominatie. Na afloop van de film is er een nagesprek.

Bhutan is een van de armste en minst ontwikkelde landen ter wereld, maar heeft volgens sommige onderzoeken opvallend gelukkige inwoners. Juist omdat ze niet zo met geld verdienen bezig zouden zijn, maar vooral met familiebanden, tradities, godsdienst en de natuur.

In de film Lunana: A Yak in the Classroom leren we het dorpje kennen door de ogen van Ugyen, een moderne twintiger uit de Bhutaanse hoofdstad Thimphu. Hij is geschoold als leraar, maar droomt eigenlijk van een toekomst als popzanger in Australièˆ. Als afronding van zijn opleiding wordt hij tot zijn schrik naar ‘de meest afgelegen school ter wereld’ gestuurd. In Lunana dus. De kinderen geven hem echter een warm welkom en zijn leven neemt een geheel andere wending.

Bijzonder is dat de film is opgenomen met de echte bewoners van Lunana, die in het verhaal min of meer zichzelf spelen. Velen hadden vooraf nog nooit een film of camera gezien. De film viel meerdere malen in de prijzen bij de internationale filmfestival.

De Maand van Respect filmspecial op 9 november vindt plaats in de bioscoop VUE Cinema, Appeldijk 59 in Gorinchem. Voor deze filmspecial geldt een speciale prijs van € 7,50. Meer informatie & tickets via www.iffg.nl.

Foto IFFG: Maand van Respect special 2021 met filmmaker Kaweh Modiri.