Wie wint de prijs van “Poëzie in de sluis 2023”?

Gepubliceerd op 8 februari 2023 om 09:31

Om de twee jaren houdt de Gorcumse Poëzieroute een dichtwedstrijd om te bepalen wiens gedicht in de Gorinchemse Lingesluis aan de buitenste sluisdeur komt te hangen, zodat de talrijke passerende schippers, bemanningen tijdens het schutten en de wandelaars over de sluis het kunnen lezen.

De prijswinnaar of -winnares wordt bekend gemaakt op de jaarlijkse Open Havendag van de Lingehaven. Dit jaar is dat op zaterdag 13 mei. Het winnende gedicht moet vanwege de beperkte ruimte een kwatrijn zijn. Dat is een gedicht met vier regels en een titel. Het heeft aabb als rijmschema, maar het mag ook aaba, abab of een ander schema zijn.

Elke editie van de kwatrijnenwedstrijd heeft een eigen thema. De laatste winnaar, de uit Gorcum afkomstige dichteres Tjitske Buwalda, hangt met haar kwatrijn ‘Gemiste kans’ al sinds mei 2019 in de sluis. Toen was het thema ‘parlevinker’. Vanwege de coronapandemie gingen de Open Havendag en de dichtwedstrijd de afgelopen jaren niet door. Het bestuur van de Poëziewedstrijd is blij dat er dit jaar weer een nieuwe competitie zal zijn.

Voor de komende editie koos het bestuur een voor het rivierengebied actueel thema: ‘Hoog water’. De in te zenden kwatrijnen moeten daar dus op een of andere manier een relatie mee hebben. Naast de dichtwedstrijd belegt het Jeugdatelier in Gorcum een competitie van kindertekeningen. De tekeningen van de winnaars komen aan de zijwanden in de sluis te hangen.

Deelnemers uit het hele land kunnen hun kwatrijnen tot 7 maart 2023 mailen aan info@poezieroutegorinchem.nl of opsturen aan de Gorcumse Poëzieroute, p/a Eind 9, 4201 CP Gorinchem.

Foto: gedicht van winnares in 2019