Geslaagde en boeiende IFFG – Goeie Grutten Special

Gepubliceerd op 9 februari 2023 om 11:11

Dinsdag 9 februari vulde theater Peeriscoop zich met bezoekers die zich wilden verdiepen in de invloeden en de gevolgen van sociale media platformen. Deze middag organiseerde het Internationaal Film Festival Gorinchem (IFFG) i.s.m. Stichting Goeie Grutten de filmspecial: Sociale Media & Democratie. Aan de hand van de boeiende en confronterende documentaire The Cleaners gingen bezoekers en gastsprekers met elkaar in gesprek.

Het IFFG en Goeie Grutten sloegen de handen voor het derde jaar ineen. Zij zetten zich beiden in voor een gezonde, duurzame en rechtvaardige samenleving. De boeiende middag trok 60 bezoekers, waaronder communicatie professionals, politici, ondernemers en betrokken inwoners.

Aansluitend vond er een interessant debat plaats met twee gastsprekers: Evelyn Austin, directeur van Bits of Freedom en voormalig politicus en ondernemer Kees Verhoeven. Waar Austin zich met haar organisatie inzet voor de digitale burgerrechten, was Verhoeven als politicus al actief om de invloeden en gevaren van de digitalisering onder de aandacht te brengen. Hij bracht onlangs zijn boek uit De democratie crasht, over politieke onmacht in het digitale tijdperk. Het debat maakte duidelijk hoe complex de beheersbaarheid van de online mediaplatformen is en hoe moeilijk het is hierin de democratie te bewaken. Het belang van de dialoog, bewustwording en wat gebruikers zelf kunnen doen, verdient onze aandacht. Het was een inspirerende en boeiende middag, er werd nog lang nagepraat in de foyer.  

Beide organisaties blikken tevreden terug op een geslaagde middag en kijken uit naar de volgende samenwerking. Meer informatie  iffg.nl en stichtinggoeiegrutten.nl. De volgende filmvertoningen vinden plaats tijdens het filmfestival van 13-16 april in Gorinchem.

Organisatoren Bernd Voorsluijs (Goeie Grutten) en Anika van der Kevie (IFFG) heten bezoekers welkom

Directeur Bits of Freedom Evelyn Austin deelt haar visie op werkwijze sociale media platformen

Gastsprekers Evelyn Austin (Bits of Freedom) en Kees Verhoeven (Bureau Digitale Zaken) in gesprek met publiek.