Geen groot scherm voor halve finale Nederland-Engeland op de Groenmarkt

Gepubliceerd op 9 juli 2024 om 10:10

De halve finale tussen Nederland en Engeland zal woensdag niet te zien zijn op een groot scherm op de Groenmarkt. Mocht Nederland de finale bereiken, dan overweegt Horeca Grote Markt wel een scherm te plaatsen. Tot nu toe is dit echter niet mogelijk geweest, omdat er geen vergunning werd afgegeven vanwege onvoldoende politiecapaciteit en omdat de wedstrijd als risicowedstrijd werd bestempeld. Het is dus nog onzeker of de horeca een vergunning voor een groot scherm kan bemachtigen.

VVD-raadslid Niels van Santen heeft het college eerder gevraagd om een spoedprocedure toe te passen voor vergunningsaanvragen voor een groot scherm. Donderdagavond hebben VVD, Stadsbelang, Democraten Gorinchem en Gorcum Actief alsnog de motie ‘Voetbal weer terug op de Gorcumse pleinen’ ingediend. Ondanks het negatieve advies van de politie, werd de motie in stemming gebracht. Alleen Anselm Krol (CU/SGP) stemde tegen.

Afgelopen zaterdag, toen Nederland won van Turkije, was er in Gorinchem een uitgelaten sfeer bij de cafés en op straat. Bij café Flashback waren er grote schermen waarop de wedstrijd werd uitgezonden en het feest ging daar nog door tot in de vroege uurtjes. Ook bij Centraal Punt was de wedstrijd Nederland-Turkije buiten op een groot scherm te zien. Na afloop waren er weinig problemen. Nederlanders en Turken vierden gebroederlijk een groot feest met toeterende auto's en bellende fietsers.