Valentijnsweekend op Slot Loevestein

Gepubliceerd op 12 februari 2023 om 09:06

Hoe ver ga jij voor de liefde? Zou je je laten opsluiten in een gevangenis om bij je geliefde te kunnen zijn? De Loevesteinse bruid, Susanna van Oostdijk deed precies dat. Onze enthousiaste en professionele museumgidsen vertellen je er alles over op 11, 12, 13 en 14 februari.

En er is meer. Schrijf een kaartje voor iemand die je lief vindt. Ga op pad met je eigen sleutel en leer musketschieten, laat buskruit ontploffen in de Kruittoren en laat de vesting onder water lopen met het waterspel. Kun je niet kiezen? Dat hoeft ook niet. Rust even uit in de Taveerne met de lekkere Valentijnsdeal en vervolg je tocht door de muurtrappen van het kasteel, op zoek naar de kist van Hugo de Groot. Breng ook zeker een bezoekje aan de nieuwe tentoonstelling ‘Denkend aan water‘. Nog steeds energie over? Leef je uit op het klimparcours.

Valentijnsdeal Taveerne

Het Valentijnsweekend vieren we met een tiramisu-deal in onze Taveerne. Voor € 7,75 krijg je van 11 t/m 14 februari een groot stuk tiramisu voor 2 personen en 2 koppen koffie of thee.

Ingmar is de chef-kok van Loevestein. Hij heeft heel veel zin om zijn specialiteit, een Italiaanse tiramisu voor jou klaar te maken. Tiramisu is zijn ‘signature dish’ zoals dat zo mooi heet in de chef-kok-wereld. Zijn specialiteit dus. En wow… dat kunnen we beamen, wij mochten eerder namelijk al eens proeven. Absoluut een aanrader. Of je nou je geliefde verrast, je vader, dochter of je allerbeste vriendin. Iedereen gaat hier van smullen. Met wie ga jij die tiramisu delen?

Bezoek “Denkend aan water”

Zweven op een schommel in de golven en een stortbui op de zolder van Slot Loevestein, zijn slechts twee verrassende elementen die ervoor zorgen dat je de tentoonstelling ‘Denkend aan water’ niet alleen gezien, maar vooral ervaren moet hebben. En dat kan nog t/m 5 maart.

(meer tekst onder foto)

In deze tentoonstelling zie je letterlijk wat de stand van water is. Wat betekent water voor Loevestein, voor de regio en voor Nederland? Nieuwe ontwikkelingen en historische gebeurtenissen gecombineerd met een verrassend ontwerp vormen een expositie waarin je het water kunt ervaren, zien, horen, voelen en proeven. Surrealistisch en magisch. Maar ook confronterend, want hoe voelt het als eeuwenoud erfgoed onder de golven verdwijnt, bij een stijgende zeespiegel?

1001 bommen en granaten

Dit weekend kun je ook de vaste presentaties ‘1001 bommen en granaten’ en ‘Opgegraven’ beleven. Want Loevestein is meer dan een kasteel. Het is een vesting in de Oude en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Als sluitstuk van de Hollandse Waterline speelde de vesting eeuwenlang een belangrijke rol in deze verdedigingslinies.

Met haar aarden wallen, dubbele grachten, bastions, arsenaal, bomvrij onderkomen en het straatje met soldatenhuisjes ademt de vesting nog steeds de sfeer van een achttiende eeuws soldatendorp. Dit verhaal vertellen we met de presentatie 1001 bommen & granaten: Op verschillende plaatsen in de vesting, bijgebouwen en kasteel zijn interactieve presentaties te vinden met ridders, gevangenen en soldaten in de hoofdrol: samen brengen ze de explosieve geschiedenis van de vesting en haar bewoners tot leven.

Op Loevestein ga je zelf de vesting ontdekken met een persoonlijke sleutel. De sleutel bevat een chip waarmee spellen kunnen worden gespeeld en verhalen van vroegere bewoners kunnen worden gestart.


Opgegraven

Loevestein had een militaire functie en is nooit door adellijke families bewoond. Wel woonden er kasteleins, soldaten en gewone burgers. Bezoek de vaste tentoonstelling ‘Opgegraven’ in de soldatenhuisjes, die de sporen laat zien van hun levens. Soms heel bijzonder, soms ook verrassend gewoon.

Opgegraven is een van de weinige archeologische exposities in Nederland waar de tentoonstelling op de vondstplek zelf plaatsvindt.

Prijzen

Volwassenen vanaf 13 jaar € 15,50
Kinderen 4 t/m 12 jaar € 11,00
Kinderen 0 t/m 3 jaar gratis
Koop uw ticket online en krijg een euro korting op de toegangsprijs.
Je hebt een entreebewijs nodig om de vesting, het slot en/of het terras van de Taveerne of de Remise te bezoeken.


«   »