Holland meets Korea

Gepubliceerd op 25 april 2023 om 10:32

Zaterdag 22 april werd in het Hendrick Hamel Museum een expositie geopend met het thema : Holland meets Korea",  in het teken van een bijzondere ontmoeting tussen twee kunstenaars: de Nederlandse Jaap Hartman (1950) en de Koreaanse Jeesun Mo . 

Het was een drukte van belang in het Hendrick Hamel Museum tijdens de
opening van de expositie Holland Meets Korea, afgelopen zaterdag.
Voor de ambassadeur van Zuid-Korea, die de opening verrichtte, was het zijn laatste officiële daad in Gorinchem. Zijn ambtstermijn van vier jaar zit erop.
Hij sprak zijn openingswoord in aanwezigheid van burgemeester Reinie
Melissant Briene, die hij bedankte voor de fijne samenwerking in de afgelopen jaren en de bijzondere band tussen zijn land, Zuid-Korea, en het onze. Die krijgt in Gorinchem gestalte, dankzij stadsgenoot Hendrick Hamel.

Daarna complimenteerde hij het museum met de fraaie expositie, waarin de twee landen elkaar letterlijk ontmoeten. In een spannende combinatie van robuuste bronzen beelden van Jaap Hartman uit Woudrichem en kleurrijke, sprookjesachtige werken van Jeesun Mo uit Seoul. Beide putten veel inspiratie uit de natuur en het contact met mens en dier.

Jaap Hartman maakte de aanwezigen deelgenoot van zijn eerste ontmoetingen met Korea, naar aanleiding van een opdracht om Hendrick Hamel in brons te verbeelden. Inmiddels staat zijn Hamelbeeld niet alleen aan de Havendijk bij de Korenbrug in Gorinchem, maar is het ook te vinden in verschillende Koreaanse steden. En - in klein formaat - bij talloze Koreanen thuis.
Alvorens de deuren naar de expositiezaal werden geopend vertolkte Jeesun Mo, als vertegenwoordigster van K-classic in Nederland, enkele prachtige traditionele Koreaanse liederen.
De expositie Holland Meets Korea is te zien tot en met zondag 20 augustus. Zie voor openingstijden: www.hendrickhamelmuseum.nl

(meer tekst onder de foto)

foto: De Zuid Koreaanse ambassadeur, Jeesun-Mo, Jaap Hartman, burgemeester Reini Melissant-Briene en conservator van het museum Mathieu van Pelt staan hier te glunderen

Aanleiding

Op de kop af 370 jaar geleden werd voor die bijzondere band de basis gelegd door een Gorcumer: Hendrick Hamel. Als boekhouder in dienst van de VOC leed hij schipbreuk op de kust van Korea. Deze ongeplande ontmoeting met het tot dan toe onbekende land had grote gevolgen: met zijn ‘journael’ ontsloot Hendrick het voor het Westen en wordt daar nu vereerd als ‘de ontdekker van Korea’. Het naar hem vernoemde museum in Gorinchem staat geheel in het teken van zijn unieke avontuur.

Jaap Hartman: Beeldhouwer

Jaap Hartman (1950) woont en werkt sinds 1987 in zijn geboortedorp Woudrichem.

Op de kunstacademie ontdekte hij zijn passie: beeldhouwer wilde hij worden. ‘Bij boetseren werk je van binnen naar buiten, met klodders klei. Daardoor ontstaat een open beeld. Dat is mijn stijl, mijn handschrift‘. Die beelden van klei giet Jaap af in brons. Zo ontstond ook zijn bekende beeld van Hendrick Hamel aan de Havendijk.

Ook exposeerde hij in Korea en leerde Jeesun Mo kennen.

Jeesun Mo: an ever-smiling person

Net als Jaap Hartman put de Koreaanse Jeesun Mo veel inspiratie uit de natuur en het contact met mens en dier. Zij geniet internationale bekendheid en exposeerde onder meer in New York, Parijs, Berlijn, Wenen en Singapore. Het exposeren in het Hendrick Hamel Museum, waar zij al eerder te gast was, voelt voor haar als thuiskomen. In veel van haar werk - een combinatie van verschillende technieken - buitelen sprookjesachtige figuren, dieren en voorwerpen over elkaar heen, in een feest van kleur en dynamiek. Die weerspiegelen haar opgeruimde, vrolijke karakter. Niet voor niets staat zij te boek als ‘an ever-smiling person with a lot of ahhs and oh my god! expressions’.


«   »