Droger weer in aantocht na ongekend natte periode in het rivierengebied

Gepubliceerd op 20 juni 2024 om 12:07

Na bijna negen maanden van aanhoudend nat weer, lijkt er nu eindelijk droger weer aan te komen. Waterschap Rivierenland verwelkomt deze verandering voor het rivierengebied, dat zelfs in de lente en aan het begin van de zomer te maken had met ongebruikelijk veel regenval.

Vorige week was er een neerslag van 20 tot 40 mm in korte, intense buien, met de grootste hoeveelheden rond Vianen. Ondertussen bleef de kwel voortduren na de piek in de Rijn. Waterschap Rivierenland heeft het overtollige water uit alle regio's, van de Betuwe tot de Alblasserwaard, afgevoerd om het waterpeil te verlagen naar het zomerniveau, en dit alles zonder significante waterinlaat van de grote rivieren..

In bepaalde laaggelegen komgronden of akkers wordt het slootpeil soms iets onder het zomerpeil gehouden, een maatregel om landbewerking te vergemakkelijken. Door de overvloed aan water in de bodem en de grote rivieren kunnen deze slootpeilen gemakkelijk stijgen. Dit zorgt ervoor dat de uitgangspositie voordelig blijft bij een mogelijke omslag naar een hete zomer..

Waterschap Rivierenland blijft de situatie aandachtig monitoren en neemt indien nodig maatregelen om de waterstanden te beheren en de invloed op het landgebruik te beperken.

Waterschap Rivierenland