Eerste Tiny Forest in Gorinchem

Gorinchem heeft een eerste Tiny Forest naast basisschool Samen Onderweg. Leerlingen, buurtbewoners en IVN Natuureducatie plantten donderdag 18 maart de eerste boom. Het project is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Gorinchem.

Wethouder Joost van der Geest plantte samen met de leerlingen de eerste boom. “Na het verzoek van de gemeenteraad om aan te sluiten bij het project van IVN zijn we aan de slag gegaan. Het is ontzettend mooi dat we vandaag met de school Samen Onderweg het eerste Samenbos kunnen planten. Tiny Forest draagt niet alleen bij aan biodiversiteit of het groener maken van de stad. Het is ook fantastisch voor kinderen om hier meer te leren over de natuur, gewoon bij je eigen school.  Daarom kijken we ook met andere scholen of we nog meer minibosjes kunnen planten in de stad.” 

Leren in en van de natuur

Spelen en leren op groene plekken, zoals een Tiny Forest, heeft veel voordelen. Kinderen kunnen er hun creativiteit kwijt en spelen gevarieerder. Ook is het een buitenlokaal dat leerkrachten kunnen gebruiken voor het dagelijkse onderwijs in een contextrijke omgeving. Bijvoorbeeld bij leren over de Nederlandse natuur, zoals bodemdiertjes en planten en bomen. Het is een gezonde en inspirerende plek waar kinderen zowel fysiek als sociaal leren in en van de natuur.

Inheems

Een Tiny Forest bestaat volledig uit inheemse bomen en heesters. Deze soorten hebben zich na de laatste ijstijd spontaan in Nederland gevestigd. Inheemse planten zijn beter bestand tegen ziektes en trekken meer bijen, vlinders en vogels aan dan exotische soorten. Daarnaast plant IVN in stedelijk gebied; de plek waar vergroening het hardst nodig is. De Tiny Forest-beweging in Nederland wordt steeds groter en breidt zich inmiddels uit naar omringende landen waaronder België, Frankrijk en Ierland. 

De natuur dichterbij

Door verstedelijking, digitalisering en ons drukke bestaan is de kloof tussen mens en natuur groter dan ooit. IVN werkt samen met gemeenten aan een wereld waarin contact tussen mens en natuur vanzelfsprekend is. Een Tiny Forest is bij uitstek geschikt om mens en natuur te verbinden. IVN wil dat elke buurt zijn eigen minibos krijgt, zo komt de natuur in steden steeds dichterbij. Dit project is mede mogelijk gemaakt door gemeente Gorinchem en dankzij een bijdrage van de provincie Zuid-Holland.

foto: gemeente
foto: gemeente
foto: gemeente
foto: gemeente

foto: gemeente

Geef een reactie