Damen start pilot circulaire scheepssloop

Gepubliceerd op 24 april 2024 om 10:19

Deze week start Damen Shipyards Group een pilot waarbij op de Botlek-locatie van Damen Shiprepair Rotterdam een kleine sleepboot op circulaire wijze en volledig volgens de EU-voorschriften gedemonteerd wordt. De pilot dient als test, waarna deze methode van ‘groene’ scheepsontmanteling en recycling commercieel en ook voor grotere vaartuigen wordt aangeboden.

“Deze pilot sluit naadloos aan bij onze ambities om de meest duurzame scheepsbouwer ter wereld te worden”, licht Arnout Damen, CEO van Damen Shipyards Group toe. “Het gaat er dan niet alleen om hoe we onze schepen ontwerpen, bouwen, onderhouden en refitten, maar juist ook hoe we ze aan het einde van hun levensduur demonteren en vooral: recyclen.”

De demontage van de uit 1927 stammende ‘Jan’ zal in lijn gaan met de voorschriften opgenomen in de Ship Recycling Facility Plan van de Botlek-locatie van Damen Shiprepair Rotterdam. De Botlek-locatie is één van de weinige locaties in Nederland die op de EU-lijst van gecertificeerde Ship Recycling Facilities staat. Op deze manier wordt een veilige en milieuvriendelijke sloop van de 15,4 meter lange sleepboot gegarandeerd.

(meer tekst onder foto)

foto: Damen

Bottelier Slooptechniek

Binnen het samenwerkingsverband worden de demontage- en sorteringswerkzaamheden uitgevoerd door Bottelier Slooptechniek; een volledig gecertificeerde specialist op het gebied van circulaire sloop.

“Alle materialen die van de ‘Jan’ afkomen, worden zorgvuldig door ons geïdentificeerd en beoordeeld op hun potentie voor hergebruik”, aldus Nick van Egten, commercieel directeur en mede-eigenaar van de Bottelier Groep. “Zo kunnen de materialen het maximale milieutechnische en economische rendement realiseren in het restleven.”

Transparantie

Na afloop van de pilot is er volledige transparantie over de hoeveelheden gedemonteerde materialen en hoe deze hergebruikt, gerecycled, dan wel afgevoerd zijn.

Ook voor de commercialisering en financiering van toekomstige circulaire scheepssloopprojecten is reeds een aanpak opgesteld. Hierbij werkt Damen Financial Services samen met Offshore Ship Recycling Rotterdam.