Zomertijd half uur terug

Dit weekend werd de zomertijd ingesteld. Dit betekende dat de klok een uur vooruit moest worden gezet. In de persconferentie werd daarover verteld dat de corona-avondklok een uur later zou beginnen op 31 maart.

Premier Rutte gaf als reden op dat een avondklok om negen uur niet te handhaven zou zijn, omdat het ‘s-avonds langer licht blijft. Hierop werd er van diverse zijden gereageerd.

Ten eerste omdat eerst verteld was dat de avondklok als deze na 21 uur geen nut zou hebben. Andere lieten weer aan de hand van schema’s, waarop per dag de tijden van opkomst en ondergaan van de zon staan, lieten zien dat het pas in juni gaat schemeren rond en na 21 uur.

Dus de avondklok nu al later te laten ingaan heeft om die twee redenen al geen zin. Daar komt bij dat veel landen van de zomer- en wintertijd af willen. In Brussel zagen ze daar blijkbaar eveneens wat in en hielden maandagmorgen een speciale Online vergadering waar ook Nederland ook bij aanzat.

De deelnemers waren er al snel uit. Besloten werd om de zomertijd nu van met een half uur terug te zetten, en dit met ingang van a.s. donderdag. De nieuwe tijd zal dan blijvend zijn, zodat het jaarlijks tweemaal verzetten van de tijd niet meer nodig is.

Voor de snelle overgang is gekozen omdat men meent dat de mensen nu nog niet helemaal lichamelijk gewend zijn aan de nieuwe tijd. Vooral omdat een groot gedeelte van de bevolking daar erg veel moeite mee hebben. Een half uur verzetten zouden voor veel van minder moeite met de aanpassing hebben. Of de avondklok ook verzet is, is nog niet bekend.

De tijd zal uit moeten wijzen of dit echt gaat helpen.

Geef een reactie