Damen Shipyards Group Gorinchem levert in recordtijd Multi Cat

Damen Shipyards Group heeft een Multi Cat 2712 geleverd aan het in Orkney gevestigde Leask Marine. Het schip is slechts zes weken na contract opgeleverd; een resultaat van de seriebouwfilosofie van Damen . Ze zal een verscheidenheid aan maritieme engineering-gerelateerde taken uitvoeren, waaronder duikondersteuning, ankerhantering en hulp bij het leggen van kabels.

De Multi Cat, genaamd C-Force , is het tweede Damen-schip van Leask Marine. Ze hebben hun eerste, de C-Salvor , een Multi Cat 2409 , jarenlang gebruikt. Het bedrijf benaderde de scheepsbouwer met het verzoek om zeer snel een nieuw schip op te leveren.

Damen, bekend van het bouwen van zijn schepen in serie en voor voorraad, zijn goed gepositioneerd om te assisteren, met een schip beschikbaar op een van zijn Nederlandse werven. De twee bedrijven tekenden op 3 maart een contract en Damen leverde het schip op 19 april – slechts zes en een halve week later – over.

In die tijd voerde Damen een reeks aanpassingen door aan zijn standaardplatform om het schip aan te passen aan de specifieke eisen van Leask Marine. Zo is er ruimte gecreëerd voor bureaus en computers in de stuurhut zodat de klanten van Leask Marine tijdens operaties kunnen werken. Het omvatte ook de toevoeging van vier lieren voor een vierpuntsafmeersysteem.

foto: © Damen Shipyards Group

Douglas Leask, Managing Director van Leask Marine zei: “We zijn bijzonder verheugd met de aanschaf van de Damen Multi Cat 2712, en de aankoop van de C-Force is weer een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van het bedrijf en zorgt voor een grote verbetering van het assortiment. van de diensten die we bieden. Dit is de laatste van een aantal belangrijke investeringen van het afgelopen jaar en het resultaat hiervan is een recordgroei voor het bedrijf, in samenwerking met enkele van de meest herkenbare internationale klanten in de markt voor hernieuwbare offshore-scheepvaart. “

Verkoopmanager Mike Besijn van Damen zei over de bestelling: “Dit is een uitstekend project om aan te werken. Het heeft zijn uitdagingen gekend, niet in de laatste plaats het gereedmaken van het schip in een tijdsbestek dat krap was, zelfs volgens de normen van Damen. We hebben echter een goede verstandhouding gehad met het bedrijf en in het bijzonder met algemeen directeur Douglas Leask en commercieel directeur John Macleod. We begrijpen elkaar heel goed en er is een uitstekend niveau van vertrouwen en samenwerking geweest, wat heeft bijgedragen om de zaken precies op schema te houden. ”

C-Force verliet de werf van Damen op 19 april op weg naar Kirkwall. Onderweg riep het schip Dundee binnen om haar eerste taak uit te voeren – het slepen van ’s werelds krachtigste getijdenturbine, het Orbital O2 2MW-apparaat, naar Orkney.

Na haar aankomst in haar thuishaven, zal Leask Marine duikondersteuningsapparatuur op het schip installeren. Hierna zal ze naar het zuiden zeilen om de operaties bij het London Array Offshore Wind Farm voor de kust van Harwich te ondersteunen.

Geef een reactie