Kinderburgemeester Samuël (10) vol enthousiasme van start

Een schoner Gorinchem, minder gepest en meer speelplaatsen. Het zijn veel mooie doelen die de kersverse kinderburgemeester Samuël (10) voor ogen heeft. Of het allemaal lukt dit jaar? ‘Dat maakt niet uit. Ik hoop het natuurlijk wel, maar anders kan de nieuwe kinderburgmeester er mee verder.’ Het avontuur van de 10-jarige Samuël begint op school in zijn klas. ‘De juf vroeg of ik misschien interesse had om de kinderburgemeester te worden’, vertelt hij. ‘Ik wist wel wat het was, een soort onderburgemeester. Ik heb meer informatie opgevraagd en een filmpje gemaakt. En toen hoorde ik dat ik langs mocht komen bij de burgemeester.’

Bron en foto’s: gemeente

Best spannend zo’n ontmoeting met de burgemeester. Maar Samuël laat zich niet van de wijs brengen en vertelt vol enthousiasme waarom hij kinderburgemeester wil worden. ‘Het is natuurlijk gewoon hartstikke leuk. En je kunt kinderen helpen. Ook maak je Gorinchem mooier en beter voor de kinderen.’

Iets betekenen voor anderen

Na een paar spannende dagen wachten, besluit de burgemeester dat ze in Samuël de juiste kinderburgemeester ziet. Hij krijgt dan ook de ambtsketen omgehangen. Maar kinderburgemeester zijn is uiteraard meer dan pronken met de titel en lintjes doorknippen. Hij heeft ook taken om uit te voeren. Soms mét en soms zonder de burgemeester. ‘Ja ik wil echt wat betekenen en veranderen. Ik ga me vooral richten op drie dingen. De eerste is dat er zo min mogelijk kinderen worden gepest. Als tweede wil ik dat er minder rommel langs de weg ligt en als laatste wil ik zorgen dat er meer speelplaatsen komen.’

Veel buiten

Als tiener is hij zelf ook regelmatig buiten te vinden. Als hij klaar is met zijn schooldag speelt hij graag buiten. ‘Ik hockey veel, loop gewoon een rondje in de wijk of ik praat met andere kinderen. Er is ook een speeltuintje in de buurt, maar daar is niet zo veel te doen.’ Dat kan dus beter. En wie weet nu beter hoe dan de kinderen die er spelen? Daarom wil Samuël juist met hen in gesprek gaan. ‘Mijn plan is om te vragen waar zij hun speelplaats willen hebben en wat ze dan precies willen. Wat moet komen?’, legt hij uit. ‘Niet alleen hier, maar in heel Gorinchem.

’Kinderburgemeester deed ook mee met NL Schoon

Plannen genoeg

Plannen genoeg dus. En om deze uit te kunnen voeren, wordt hij uiteraard geholpen door onder andere de burgemeester. ‘Ik vind haar hartstikke aardig. En ze is ook heel erg behulpzaam. We hebben soms een vergadering en dan komen we allemaal bij elkaar om plannen door te nemen. Er is al een hoop gebeurd, zoals Nederland Schoon op 20 maart en de dag tegen het pesten op 19 april. En daarna volgt natuurlijk 4 en 5 mei. En in september is er de week tegen het pesten.’

Geef een reactie