Boekje “Jan Blanken en de Vijfheerenlanden” te koop bij VVV

Vorige week kreeg men bij Mooi Gorinchem aan de Groenmarkt bezoek de “buren” uit Vijfheerenlanden. Namens de Stichting Jan Blanken Vianen 2018 werd door Henk Lammertink het boekje “Jan Blanken en de Vijfheerenlanden” uitgereikt.

foto: Mooi Gorinchem

Jan Blanken was een van de grondleggers van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en heeft ook waterwerken in Gorinchem op zijn naam staan. Het boekje is te koop bij de VVV. Groenmarkt.

Info

Jan Blanken in 1825 door Jean Augustin Daiwaile

Jan Blanken (1755-1838), zoon van de timmerman Jan Theunisz Blanken en Niesje Ariensdr Blieck (later ook den Bliek genoemd), trad in de voetsporen van zijn vader, die waterbouwkundige was in Bergambacht en vanaf 1762 in Haastrecht. Blanken sr. was belast met het ontwerpen en bouwen van molens, sluizen en dijken in de Krimpenerwaard. De jonge Jan Blanken vergaarde bij zijn vader de praktische kennis voor het ontwerpen, verbeteren en beheren van waterstaatkundige objecten.

Geef een reactie