Hogere waterstand bij Gorinchem

De media staan bol van de zeer hoge waterstand in Limburg, België en Duitsland. De hoogwatersituatie in Nederland heeft zich sinds woensdag snel verder ontwikkeld en de Maas gaat waarschijnlijk de hoogste afvoer sinds het begin van de metingen bereiken. Tijdens de winterperiode is dit niet ongebruikelijk, maar in de zomer is dit heel speciaal. Een dergelijke waterstand is in de zomer al tientallen jaren niet voorgekomen.
Bron: Waterschap Rivierenland

Tijdens de winterperiode is dit niet ongebruikelijk, maar in de zomer is dit heel speciaal. Een dergelijke waterstand is in de zomer al tientallen jaren niet voorgekomen. Op woensdag 14 juli is de waterstand bij Lobith tussen de NAP+ 11,00 en NAP+ 11,5 meter. Op dit moment verwachten we dat het water op zondag al stijgt tot NAP+ 14,5 meter bij Lobith. “Ter vergelijking: dat is ongeveer net zo hoog als afgelopen winter. Na zondag lijkt de waterstand nog hoger te worden, de verwachtingen daarvoor zijn nog niet bekend.

Uiterwaarden en zomerpolders lopen onder

Voor de dijken is deze hoogwatergolf geen probleem; ze kunnen deze hoogte prima aan. “Wel verwachten we dat de meeste uiterwaarden en zomerpolders langs de Rijn en mogelijk ook een aantal van de Maas gaan onderlopen. De hoogwatergolf heeft vooral impact op het gebied vanaf de grens met Duitsland tot ongeveer net voorbij Gorinchem en Vianen. We adviseren mensen met belangen in de uiterwaarden en zomerpolders (campings, vee, gewassen) de berichten over het hoogwater nauwlettend te volgen op www.waterinfo.rws.nl en teletekstpagina 720. Ook lopen buiten de dijk op verschillende plaatsen parkeerterreinen onder. Houd dit in de gaten als je je auto op zo’n parkeerterrein parkeert.” De parkeerplaats Buiten de Waterpoort wordt dan afgesloten.

Op dit moment is het nog niet nodig om de Dalempoort te sluiten. “We houden de hoogte van het water in de gaten en zodra het nodig is, sluiten we de Dalempoort.”

GP-buro – zaterdagmiddag het water wordt hoger, het strand smaller

Zwemmen is levensgevaarlijk

Er wordt vanaf zaterdag 17 juli mooi weer opgegeven. Zwemmen in rivieren is gevaarlijk. Met hoogwater is het nóg gevaarlijker om te zwemmen in een rivier, omdat de rivier veel sneller stroomt. Ga dus niet zwemmen in de rivier. Er komen ook borden bij de rivier te staan waarop dit staat.

Dijkversterkingsprojecten liggen tijdelijk stil

Het werk aan de dijkversterkingsprojecten Gorinchem-Waardenburg en Wolferen-Sprok ligt op dit moment stil. “Op sommige plekken waar we aan de dijk hebben gewerkt, treffen we extra maatregelen. Tussen Gorinchem en Waardenburg beschermen we bijvoorbeeld de buitenkant van de dijk extra door deze te bedekken.”

Dijkbewaking en sluiting van coupures

Vanaf een waterstand van NAP+13,00 meter inspecteren de waterschappers de dijken. Als de verwachte waterstand verder stijgt tot NAP+15,00 meter, kunnen mogelijk dijkposten ingericht worden en kunnen de vrijwillige dijkbewaking opgeroepen worden. “We verwachten in de loop van volgende week ook coupures te sluiten.

Geef een reactie