Misverstand over bezit hennepplanten

Naar aanleiding van een melding werden er 6 hennepplanten aangetroffen in de achtertuin van een woning te Nieuw- Lekkerland.
Je mag geen enkele hennepplant hebben. Iedereen denkt dat je 5 stuks planten mag hebben. Dat is dus niet zo. Hennep kweken is verboden. Dat staat in artikel 3 van de Opiumwet.

Gaat het echter om vijf planten of minder dan is er volgens het Openbaar Ministerie geen sprake van beroeps- of bedrijfsmatig handelen.’ Met andere woorden: het telen van vijf hennepplanten of minder is weliswaar verboden, maar wordt niet strafrechtelijk vervolgd. De planten worden wél in beslag genomen. Als de verdachte minderjarig is, volgt altijd een strafrechtelijke reactie.

In sommige gevallen maakt de politie wel degelijk proces-verbaal op voor het bezit van minder dan vijf planten. Het Openbaar Ministerie zal in die gevallen echter meestal geen strafvervolging instellen.

Geef een reactie