Bankpasfraude bij ouderen

De wijkagent Mark den Hartog van de Gorkumse binnenstad stelt ons, via Instagram, vragen over de aanpak van “bankpasfraude”. Zijn verhaal luidt als volgt:

Ik wil jullie iets vragen En vooral om met me mee te denken hoe we het fenomeen bankpasfraude kunnen aanpakken en een veiligere omgeving kunnen creëren voor de oudere inwoners van Gorcum! Ideeën? Kom op de lijn!

Bankpasfraude bij ouderen, het komt op dit moment heel veel voor! Ouderen die op slinkse wijze beroofd worden van hun spaarcenten en soms wel 10.000-en Euro’s missen nadat ze worden misleid met mooie praatjes en misbruik wordt gemaakt van kwetsbare ouderen.

Met name oudere inwoners van Gorinchem worden op dit moment gebeld door iemand die zegt werkzaam te zijn bij een bank. Hij of zij vertelt dat er zojuist is gepoogd geld van de rekening van de slachtoffers te halen en houdt een verhaal over de gevaren hiervan. De man of vrouw vraagt vervolgens aan de geschrokken slachtoffers om hun pincode in te spreken en achterhaalt op slinkse wijze hun adresgegevens.

Vervolgens krijgen zij de opdracht om hun bankpas in een envelop te doen en die mee te geven aan een andere medewerker van de bank die vaak al binnen een uur voor de deur staat. Deze medewerker nemen de envelop in ontvangst en zeggen hiermee direct naar de bank te rijden om de zaak op te lossen.

In werkelijkheid rijden die medewerkers wel direct naar de bank, maar niet om de zaak op te lossen. Ze gaan naar een geldautomaat en halen direct de rekening van de gedupeerde leeg. Soms maken zij wel duizenden euro’s buit.

Wanneer u een dergelijk telefoontje krijgt, hang dan op en bel direct met uw eigen bank. Zij kunnen u vertellen wat er moet gebeuren. Ook zullen zij u duidelijk maken dat de bank nooit vraagt om uw pincode. De pincode hoort voor een ieder geheim te blijven, dus de bank vraagt hier niet om.

Let goed op je buurtjes, opa’s en oma’s en ouders. Het is helaas heel lastig om deze ouderen te beschermen tegen allerlei soorten babbeltrucs, waaronder bankpasfraude.

Ziet u iets verdachts in de omgeving van een ouder iemand? Bel dan 112, we rijden “graag” een x-tje voor niets!
En heb je een goed idee? Ik sta er voor open!

Geef een reactie