Toekomstbestendig kernwinkelgebied

Gisteravond stemde de gemeenteraad in met het voorstel over het kernwinkelgebied. De raad stelde hiermee het kernwinkelgebied, en de zo genaamde verkleuringsgebieden vast. Hierbij behoort ook een stimuleringssubsidie. Een belangrijke stap bij de ontwikkeling van een compact winkelgebied en een levendig centrum. 

Een levendig centrum is belangrijk en waardevol voor onze stad en de regio. Om te zorgen dat onze binnenstad deze rol nog beter gaat vervullen werken vastgoedeigenaren en de stichting Binnenstadsmanagement (BSM) samen aan een plan om te komen tot een compact centrum. BSM is een samenwerking tussen vastgoedeigenaren, Hartje Gorcum en de gemeente.  In een compact centrum voorkom je bijvoorbeeld leegstand. Functies zoals winkels, horeca, cultuur of wonen zijn meer geconcentreerd. Als bezoeker van de stad beleef je een levendig en gezellig winkelcentrum waar je beleeft en verblijft. 

Waardering voor samenwerking

Wethouder Joost van der Geest: “Ik ben erg trots op het resultaat om tot dit kernwinkelgebied te komen, maar minstens net zo trots op het proces. Op initiatief van BSM zijn we met vastgoedeigenaren in overleg gegaan over de functionele indeling van de binnenstad en de begrenzing ervan. Om te komen tot een levendige compact centrum is een beweging noodzakelijk. Het betekent dat je minder m2 winkels creëert in een kernwinkelgebied en de aangrenzende gebieden (verkleuringsgebied) een eigen karakter geeft. De subsidie is echt een stimulans voor de eigenaren van de panden. Hiermee kiezen voor de strategie van stimuleren en verleiden, niet van dwang.” 

Allermooiste vestingstad

Dit jaar ontving de stad de titel Allermooiste vestingstad. Een kwaliteit waar we zuinig op zijn en daarom is in het plan ook aandacht voor het Cultureel erfgoed. In de stimuleringsubsidie is ook gevelsubsidie opgenomen. Hiermee kunnen pandeigenaren met vastgoed in het kernwinkelgebied een bijdrage ontvangen bij verbetering van de gevel. De gemeenteraad heeft bijna 5 ton beschikbaar gesteld. Daarnaast is er ook  een stimulans om functies te verhuizen of van functie te veranderen voor de eigenaren. Dit gebeurt op vrijwillige basis maar biedt voor alle betrokken partijen de kans met elkaar te komen tot een levendige toekomstbestendige compact centrum. 

Vervolg

Het college gaat de stimuleringssubsidies uitwerken in een subsidieverordening. Naar verwachting kan vanaf 1 februari 2022 aanspraak op de subsidies gedaan worden. In verschillende verbanden wordt verder gepraat met de vastgoedeigenaren en ondernemers. 

Geef een reactie