Koffie met . . .

Koffie met . . .

Een Turkse gezegde luidt als volgt: “Kahve bahane, sohbet şahane.” De vertaling is: “Koffie is een excuus, het gesprek is geweldig.” Het gesprek slaat in dit geval op de ontmoeting en de verbinding met elkaar. En volgens een andere gezegde zou deze ontmoeting een herinnering aan veertig jaar zijn. “Bir kahvenin kırk yıllık hatırı vardır.” Oftewel, “Een kop koffie is een herinnering aan veertig jaar.” 

Op 3 mei 2022 willen wij, Tuğrul Tekir en Kemal Çabuk, onze gasten nader kennis laten maken met klanken uit Klassieke Turkse muziek en Turkse Kunstmuziek, oftewel Türk Sanat Müziği. In Turkije is dit de huidige benaming van een genre, waarvan de basis behoort tot aan de verre Oosten in de 13e eeuw.

Turkse muziek kent bijzondere klanken, vanwege toonladders die bestaan uit unieke microtonen. Wij noemen dit een makam. We gaan een aantal muzikale stukken spelen, waarin deze makams voorkomen. Dit doen we met een Oud en Kudüm. De Oud is een snaarinstrument, een korte hals Luit zonder fretten. De Kudüm bestaat uit twee drums en is daarmee een slaginstrument, ook wel percussie-instrument genoemd. Vervolgens willen we met onze gasten o.a. stilstaan bij de vraag: “Wat doen deze klanken met ons, wat voor herinneringen roept het op?”

Samen koffie drinken, mensen ontmoeten en nieuwe kennis opdoen: dat is Koffie met … in het kort. Dus kom en laat je verrassen door interessante presentaties en sprekers. Elke keer staat er een ander onderwerp centraal. Na afloop praten we na en wisselen we ervaringen uit.
Koffie met … is een samenwerking tussen Bibliotheek AanZet en Wijkcentrum Rozenobel.
Aanmelden voor het bijwonen van de avond via contact@rozenobel.nl (mailto:contact@rozenobel.nl) of 06-18133489

Geef een reactie