Gorinchem heeft al jaren een nieuwe ambtsketen nodig voor de burgemeester!

Verkeerd Ambtsketen burgemeester

Vrijdagmiddag was Gorkums Nieuws bij de ingebruikname van de klokkenstoel in het Wilhelminapark, Buiten de Waterpoort. De officiële handelingen ging helemaal zoals het moest, maar tijdens de toespraak van onze burgemeester, Reinie Melissant-Briene was het wel even schrikken. Tijdens de toespraak van haar hoorden wij dat, de al vanaf onze Ridder van Rappard, de burgemeesters met een illegaal ambtsketting hebben rondgelopen.
foto: GP-buro

Een ambtsketen hoort een zilveren ketting of een oranje lint te zijn, met daaraan een penning met aan de ene zijde het rijkswapen, aan de andere zijde het wapen of de naam van de gemeente. Burgemeester Ridder van Rappard was burgemeester van Gorinchem van 1939 tot 1971. Het ambtsketen van onze ridder voldeed al niet aan de voorwaarden van een ambtsketen. Naast het gemeentewapen en het rijkswapen, staat er nog een wapen op. Namelijk het familiewapen van het geslacht van Rappard.

Dit is tegen de regels en zou dus al lang geleden vervangen moeten zijn. Als lezer van Gorkums Nieuws bent u nu ook op de hoogte van dit lang bewaakte geheim. Zelfs de van Rossems, die onlangs onze stad bezocht en de ambtsketen ook in handen hebben gehad, hebben dit niet ontdekt.

Wordt dit het einde van dit ambtsketen of moet een edelsmid het Van Rappard familiewapen gaan verwijderen na zo’n 50 jaar?

Geef een reactie