Gebruik van elektrische steps

Gepubliceerd op 23 april 2024 om 11:38

In steden over de hele wereld is een opvallende trend waar te nemen: steeds meer jongeren rijden rond op elektrische steps, vaak zelfs met twee personen per step. Hoewel dit vervoersmiddel voor veel plezier zorgt, zijn er enkele belangrijke veiligheidsrisico's waarvan gebruikers zich bewust moeten zijn.

Op Instagram lezen we een paar waarschuwingen van de politie. Lees dit eens:

Elektrische steps zijn tegenwoordig een veelvoorkomend verschijnsel op straat. Ze lijken ideaal voor mensen die nog geen scooter mogen rijden, maar wat zijn eigenlijk de regels omtrent het gebruik van deze steps?

Het blijkt dat elektrische steps in veel gevallen verboden zijn op zowel de stoep als op de openbare weg. Dit komt doordat de e-step wordt beschouwd als een bijzondere bromfiets. Dus, hoewel ze handig lijken voor stadsvervoer, zijn ze niet altijd toegestaan.

Als je wordt betrapt terwijl je op een elektrische step rijdt, kun je in de meeste gevallen eerst een officiële waarschuwing verwachten. Maar als je daarna toch doorgaat met rijden, loop je het risico op een bekeuring én de inbeslagname van je step. De hoogte van de boete en het lot van je step worden vervolgens bepaald door de Officier van Justitie.

Aangezien elektrische steps al snel €200-€300 kosten, kan dit zowel financieel als emotioneel een flinke tegenvaller zijn.

Het is belangrijk op te merken dat er slechts een paar modellen elektrische steps zijn die zijn goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg. Deze goedgekeurde modellen zijn te vinden op de website van de RDW. Als je step niet op deze lijst staat, mag je er dus niet mee op de openbare weg rijden.

Voordat je op pad gaat met een elektrische step, is het dus verstandig om de regels te controleren en ervoor te zorgen dat je step aan alle vereisten voldoet. Zo voorkom je onnodige boetes en teleurstellingen.

En ook niet onbelangrijk

Als je op zijn "verboden" step ongelukken maakt, hoef je waarschijnlijk ook niet op je verzekering te rekenen. Denk hier eens aan.  Als je iemand aanrijdt en die persoon houdt daar iets aan over. Wie zal dat betalen?