Avontuurlijk Riddertoernooi op Loevestein

Gepubliceerd op 20 oktober 2022 om 09:15

Het grote jaarlijkse riddertoernooi op Loevestein is terug van weggeweest. Op 22 en 23 oktober strijden stoere ridders op dappere paarden om de overwinning en verandert de vesting in een Middeleeuws kampement.

Terug naar het jaar 1371. Van heinde en ver reizen stoere ridders naar het toernooiveld. Dit trekt ambachtslieden aan en rond het slot ontstaat zo een groot kampement. Waan je in de middeleeuwen als je hierdoorheen dwaalt en ontdek dat het leven wel heel lastig zou zijn zonder de touwslager, de smidse, de leerbewerker, de kruidenvrouw en de kleedsters. Neem een kijkje in de open tenten en ruik het knapperende houtvuur. Op het toernooiveld hoor je wapens kletteren bij de voorbereidingen en demonstraties van de ridders. Probeer zelf ook eens met een handboog te schieten of dans op de klanken van de troubadour.

Dan is het tijd voor het hoogtepunt van het toernooi. Tijdens het spectaculaire steekspel galopperen de ridders op hun paard op elkaar af en proberen ze hun lans op de tegenstander te breken, in de hoop het toernooi te winnen.

Ridderschool

Dé ridderactiviteit voor kinderen van 4 t/m 10 jaar is de ridderschool. Leer hoe je vecht met het zwaard, wordt een echte ridder, sluit je aan en marcheer mee ten strijde naar het toernooiveld voor een spetterende strijd.

Herfstvakantie

Van 15 t/m 30 oktober is het herfstvakantie op Loevestein en is er van alles te beleven. Ga op pad met je eigen sleutel en leer musketschieten, laat buskruit ontploffen in de Kruittoren en maak een iconische foto in de kist van Hugo de Groot. Luister naar één van de vele verhalen uit de geschiedenis van het stoere slot of bezoek de tentoonstelling Denkend aan water.

PRAKTISCHE informatie RIDDERTOERNOOI

  • Het riddertoernooi op Loevestein is op 22 en 23 oktober van 10:00 – 17:00 uur.

  • Om de drukte te spreiden is er een ochtendprogramma (10:00 – 13:30 uur) en middagprogramma (13:30 – 17:00 uur). Beiden zijn hetzelfde. Je kaartje is de hele dag geldig.

  • Kaartjes koop je vooraf online of aan de poort.

  • Gratis toegang met museumkaart of Vestingpas.

  • Riveer vaart vanuit Gorinchem om 10:00 en 13:00 uur, reserveer online een combi-ticket via de site van Slot Loevestein.

  • Het voetveer vaart doorlopend vanuit Woudrichem.

  • Trek je een stoer ridderkostuum aan? Of kom je in je mooiste jonkvrouwjurk? We vinden het leuk als je verkleed komt, en nodigen je uit om te komen zoals je bent.

(meer tekst onder foto)

foto's: GP-buro

Vaste afvaarten vanuit Gorinchem

Wees getuige van spectaculair steekspel

Speciaal voor het Riddertoernooi vaart Riveer op deze dagen twee keer van Gorinchem naar Loevestein en terug: om 10.00 uur en om 13.00 uur. Het ochtend- en middagprogramma zijn hetzelfde, dus je mist niks van alle leuke dingen die staan te gebeuren. Maar liefst twee keer per dag kun je getuige zijn van het spectaculaire steekspel, en leer je zelf ook een ridder te worden in de Ridderschool. Dwaal door het kampement, ruik het knapperende haardvuur, dans op de klanken van de troubadour, probeer eens met een handboog te schieten en ontdek dat het leven vroeger wel heel lastig zou zijn zonder de vele ambachtslieden.

Koop combitickets via Loevestein

Ga je vanuit Gorinchem naar het riddertoernooi op 22 of 23 oktober? Riveer brengt je er rechtstreeks naartoe! Bestel een entreeticket inclusief overtocht met Riveer via de website van Slot Loevestein. Bij het bestellen van de combitickets kun je kiezen uit twee tijdsloten: van 10.00 tot 13.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur. De tijden voor de afvaart zoals op je ticket vermeld staat is leidend. Je kunt geen boot eerder of later nemen. Dit betekent het volgende:

Tickets met tijdslot 10.00-13.00 uur:
Heenreis Gorinchem - Slot Loevestein: 10.00 uur
Terugreis Slot Loevestein - Gorinchem: 13.30 uur

Tickets met tijdslot 13.00-17.00 uur:
Heenreis Gorinchem - Slot Loevestein: 13.00 uur
Terugreis Slot Loevestein - Gorinchem: 17.00 uur

De combitickets kosten €19,25 voor volwassenen en €14,75 voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Kinderen tot 4 jaar mogen zowel gratis meevaren als gratis bij Loevestein naar binnen.