Opening tentoonstelling "Te land, ter zee en in de lucht"

Gepubliceerd op 30 januari 2023 om 08:50

Zaterdag werd in het Gorcums Museum de tentoonstelling “Te land, ter zee en in de lucht” feestelijk geopend. In deze tentoonstelling begeven kunstenaars zich buiten de gebaande paden. Hun voertuigen zoeken het spanningsveld op tussen vorm en functie, realiteit en droom. Tussen wat is en wat kan zijn.

De bezoekers konden tijdens de opening mee op reis door het museum? Zorg dan dat u uiterlijk 14.15 uur klaarstaat in de vertrekhal aan de Grote Markt 17. Daar ontvingen een ticket en instructies voor een bijzondere reis te land, ter zee of in de lucht! Er kon gekozen worden tussen vliegticket, een kaartje voor de trein of zelf wandelen.

De drie ontstane groepen konden zo in een rondleiding de tentoonstelling ontdekken, unieke, onconventionele voertuigen die hun originele functie overstijgen. Een futuristisch luchtschip, vliegende auto, kano van printplaten of een raket van gerecyclede vliegtuigonderdelen. Deze voertuigen zijn niet alleen een manier om van A naar B te komen. Ze geven commentaar op actuele gebeurtenissen, drijven de spot met de gevestigde orde. Ze reflecteren op de wereld om ons heen of zijn karikaturen van zichzelf geworden. Dit zijn voertuigen die verder gaan dan ooit gedacht was en die drager kunnen worden van een veel groter verhaal.

“Te land, ter zee en in de lucht” is zeker een tentoonstelling om met je kinderen te bezoeken. Je kunt er zien hoe de Gorcumse creatieveling Nol Verhoef een kartonnen installatie waarin het vliegtuig de basis vormt. Dit is slechts een voorbeeld van hoe je met één materiaal een hele nieuwe wereld tot leven wekt.

Bij de rondleiding bezocht je de drie afdelingen. Bij elke afdeling werd een act opgevoerd die te maken had met land, zee of lucht. Er werden verhalen verteld, muziek gemaakt of sketches opgevoerd.

Je zult er ontdekken dat je met schroefjes, blokjes, touwtjes en soms zelfs met afval ook kunst kunt maken? Laat je verrassen door kunstenaars die met allerlei bijzondere materialen kleine voertuigen maken. Ook geïnspireerd?  tot een rijdende discotheek.

Ga zelf aan de slag en maak jouw eigen kunstwerk in het thema van de tentoonstelling. Wordt het een fiets, een raket of word jij de uitvinder van een heel nieuw transportmiddel? Tijdens de opening zagen we zelfs een oude scootmobiel, omgebouwd tot een rijdende discotheek.

Een bezoek aan de tentoonstelling is een echte aanrader. Ontdek in de tentoonstelling unieke, onconventionele voertuigen die hun originele functie overstijgen. Een futuristisch luchtschip, vliegende auto, kano van printplaten of een raket van gerecyclede vliegtuigonderdelen. Deze voertuigen zijn niet alleen een manier om van A naar B te komen. Meer dan 20 kunstenaars nemen deel aan de tentoonstelling.

Video en foto's: GP-buro