Bezoek tentoonstelling 'Monddood - politiek gevangen' op Slot Loevestein

Gepubliceerd op 16 maart 2023 om 09:10

Politieke tegenstanders monddood maken door ze gevangen te zetten: het is een verhaal met een lange, wereldwijde geschiedenis. Misschien minder bekend dan Robbeneiland bij Kaapstad of The Tower in Londen, maar Slot Loevestein was ook ooit zo’n staatsgevangenis. Daarmee is het dé plek voor een tentoonstelling over dit onderwerp, in samenwerking met Amnesty International.

Bekendste politieke gevangene

In de zeventiende eeuw werden personen die veroordeeld waren wegens vermeende politieke misdrijven gevangengezet in Slot Loevestein. Niet vanwege moord of diefstal, maar omdat hun opvattingen door de politieke macht als bedreigend werden beschouwd.

De bekendste politieke gevangene in het kasteel is Hugo de Groot. Hij zat er tussen 1619 en 1621 opgesloten door een meningsverschil met de machthebbers. Na zijn ontsnapping schreef Hugo de Groot belangrijke boeken over internationaal recht en de rechten van het individu. In de tentoonstelling maak je kennis met een aantal politieke gevangenen die ook hun stem behielden door wat ze hebben nagelaten of door de inzet van mensen, organisaties of media, en die niet voorgoed monddood werden gemaakt. Lees hier meer over de tentoonstelling.

Vanaf 31 maart 2023 te bezoeken

Vroeger was Slot Loevestein een staatsgevangenis, nu een rijksmuseum. Daarmee is het dé aangewezen plek voor een tentoonstelling over een dergelijk actueel onderwerp. De tentoonstelling Monddood opent op 30 maart 2023 voor pers en genodigden. Aansluitend is deze, vanaf de start van de Museumweek op 31 maart 2023, dagelijks voor iedereen te bezoeken. Naast de tentoonstelling worden er rondom dit thema onder meer lezingen, filmvertoningen, workshops en programma’s voor het primair en voortgezet onderwijs georganiseerd.