Nationale voorleeswedstrijd

Gepubliceerd op 21 februari 2023 om 11:06

Bron: Bibliotheek AanZet

Mohammed Amin Maach uit Gorinchem wint voorronde Nationale Voorleeswedstrijd

Voorlezen is leuk! Afgelopen week heeft Mohammed Amin Maach van Meander Scholengemeenschap in Bibliotheek Gorinchem de voorronde gewonnen van De Nationale Voorleeswedstrijd. Op woensdag 8 maart zal Mohammed samen met twaalf andere lokale winnaars meedoen met de regionale kwartfinale in Ridderkerk en verder strijden voor de titel Voorleeskampioen 2023!

Voorrondes in Bibliotheek Gorinchem

In totaal deden negen kandidaten uit de regio mee aan de lokale voorronde van De Nationale Voorleeswedstrijd. De voorronde vond plaats in Bibliotheek Gorinchem en de kandidaten werden aangemoedigd door hun supporters. Om de beurt werden ze door presentator Doinja Linthorst naar voren gehaald en aan het publiek voorgesteld. Vervolgens las iedere kandidaat een fragment uit hun favoriete zelfgekozen boek. Het boek ‘De Griezelbus 4½’ van Paul van Loon werd voorgelezen door winnaar Mohammed.

De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is de spannendste leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Kinderen nemen het tegen elkaar op in verschillende wedstrijdrondes. Kinderen leren hierbij veel van elkaar en het wedstrijdelement is heel aansprekend. De plezierige spanning én het enthousiasme van de supporters maken de wedstrijd onvergetelijk voor leerlingen. De Nationale Voorleeswedstrijd, een campagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken, beoogt hiermee het (voor)leesplezier te stimuleren. De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door Nederlandse Boekenbon BV.


Dit jaar wordt De Nationale Voorleeswedstrijd alweer voor de 30e keer georganiseerd. Dit jubileumjaar organiseerden 3.498 scholen een schoolwedstrijd – een record! Elke school heeft zijn beste voorlezer, de schoolkampioen, aangemeld voor de volgende ronde om de strijd aan te gaan met de andere schoolkampioenen.

De wedstrijd is erop gericht het voorlezen door en voor kinderen te stimuleren. De Nationale Voorleeswedstrijd is een campagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken en de Provinciale Ondersteuningsinstellingen.

Basisscholen organiseren eerst zelf een voorleeswedstrijd waaruit een voorleeskampioen voortkomt. Deze schoolkampioen zal verder strijden tijdens een lokale finale, regionale kwartfinale, provinciale finale en uiteindelijk de landelijke finale.

(meer tekst onder foto)

Links onder de voorlezers uit De Bibliotheek AanZetGorinchem 

In de provincie Zuid-Holland zijn totaal 503 schoolkampioenen aangemeld voor de lokale wedstrijd in de bibliotheek.

De Bibliotheek AanZet heeft ieder jaar de grootste groep met aanmeldingen. Dit jaar hebben we maar liefst 64 voorleeskampioenen die over 6 vestigingen verspreid meedoen met de lokale vervolgronde.

De regionale kwartfinale zal dit jaar door De Bibliotheek AanZet georganiseerd worden. Deze kwartfinale organiseren we op woensdagmiddag 8 maart samen met ProBiblio in de Hofzaal van het Gemeentehuis in Ridderkerk.

Van de 12 voorleeskampioenen die hieraan meedoen zijn er 6 vanuit de scholen die bij Bibliotheek AanZet de lokale voorronde hebben gewonnen.

De provinciale finale van Zuid-Holland vindt plaats op woensdagmiddag 19 april 2023 in Bibliotheektheater Rotterdam. De landelijke finale vindt plaats op woensdagmiddag 24 mei 2023 in Tivoli Vredenburg Utrecht.

De twaalf provinciale winnaars nemen het tegen elkaar op in de landelijke finale. Een jury bestaande uit prominente kinderboekliefhebbers bepaalt dan wie zich De Nationale Voorleeskampioen 2023 mag noemen.

De winnaar wordt ook Kinderboekendirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag.