Lezingenreeks ‘Politiek gevangen’ op Loevestein

Gepubliceerd op 12 mei 2023 om 10:59

Slot Loevestein organiseert, passend bij de tentoonstelling ‘Monddood’, een lezingenreeks met het thema ‘Politiek gevangen’. De reeks bestaat uit acht lezingen, verspreid over het jaar, met elk een relevant onderwerp gekoppeld aan het thema. 

Op zondag 21 mei geeft Floor Beuming, medewerker van Amnesty International, een lezing over het belang van het activisme van de Saudische Loujain al-Hathloul en over Amnesty’s werk voor de mensenrechten in Saudi-Arabië. De lezing vindt plaats op Slot Loevestein.

Louiain Al-Hathloul

Kroonprins Mohammad bin Salman presenteert zich graag als hervormer, maar de repressie in Saudi-Arabië onder zijn bewind is nog nooit zo groot geweest. In 2018 werden alle prominente vrouwenrechtenactivisten gearresteerd, waaronder Loujain al-Hathloul. Al-Hathloul werd wereldwijd
bekend door de video die zij op sociale media deelde waarin zij een auto bestuurde. Tot 2018 was autorijden door vrouwen nog verboden in Saudi-Arabië. Die rit kwam haar op een celstraf te staan, maar dat wakkerde haar activisme juist aan. Zij bleef zich inzetten voor de emancipatie van vrouwen
in haar geboorteland en reisde de wereld over om hier aandacht voor te vragen. Vlak voordat het rijverbod voor vrouwen werd opgeheven, werd Al-Hathloul gevangengezet. Ze zat vast op verdenking van samenzwering met ‘vijandige entiteiten’ en voor contact met onder andere een Nederlandse diplomaat en met Amnesty-medewerker Floor Beuming.

Amnesty

Amnesty International zet zich al jarenlang in voor de mensenrechtensituatie in Saudi-Arabië. Inmiddels is samenwerking met Saudische activisten die zich in Saudi-Arabië bevinden vanwege het
gevaar dat zij lopen niet meer mogelijk. Amnesty heeft wel contact met Saudische mensenrechtenverdedigers in het buitenland, die daar hun werk willen voortzetten.

(meer tekst onder foto's)

Fotograaf: Mike Bink

 

Tentoonstelling monddood

Amnesty International zet zich al jarenlang in voor de mensenrechtensituatie in Saudi-Arabië. Inmiddels is samenwerking met Saudische activisten die zich in Saudi-Arabië bevinden vanwege het gevaar dat zij lopen niet meer mogelijk. Amnesty heeft wel contact met Saudische mensenrechtenverdedigers in het buitenland, die daar hun werk willen voortzetten.

Tentoonstelling monddood

Afgelopen maand is de nieuwe tentoonstelling Monddood: Politiek  gevangen met bijzonder veel media-aandacht geopend. Dat was niet voor niks. De indrukwekkende tentoonstelling grijpt aan en is bijzonder relevant en urgent. In de voormalige staatsgevangenis Loevestein zijn cellen nagebouwd.
Aan de buitenkant lees je de officiële aanklacht tegen o.a. de Loevesteinse factie, Aleksej Navalny en Filep Karma. Door de elastische tralies stap je de cel binnen en kom je erachter welk verhaal de veroordeelden zelf vertellen. Daarnaast is het kunstwerk, de ‘empty chair’, van Maarten Baas te bezichtigen. Een vijf meter hoge stoel, ontworpen voor nobelprijswinnaar en mensenrechtenactivisit Liu Xiaobo, die symbool staat voor de onderdrukking van schrijvers, journalisten, kunstenaars en activisten in strijd voor mensenrechten. Op de protestzolder lees en hoor je meer over actievoeren, de zin daarvan en de hoop en kracht die het de politieke gevangen geeft. Ook kun je zelf in actie komen met het oneerlijke tafelvoetbalspel.