Stadsomroeper zoekt Stadsomroeper

Gepubliceerd op 17 juni 2024 om 13:47

Roy Grünewald, een bekendheid in de stad, is niet alleen columnist voor AD Rivierenland, maar ook de Stadsomroeper van dienst. Met zijn opvallende blauwe outfit en zijn donderende stemgeluid, is hij de aankondiger van belangrijke informatie tijdens vele culturele happenings en officiële gelegenheden. Deze taak is verre van onbeduidend; het is niet gewoon een "flauwekulrolletje waarbij hij tingelend in een schitterend kostuum staat te roeptoeteren", zoals Roy het zelf met een knipoog beschrijft.

In 2016 kreeg hij officieel de titel. Hij liet er geen gras over groeien en benadrukte dat hij meer was dan een levend standbeeld voor selfies. De Stadsomroeper, ooit de nieuwsbrenger van dienst voor huwelijken, overlijdens en zelfs executies, in een tijdperk waarin de krant nog moest worden uitgevonden. Roy Grünewald werd in april 2016 aangesteld als stadsomroeper van Gorinchem.

Roy doet meer dan alleen het omroepen van belangrijke nieuwtjes in de stad; hij is een echte regelneef. Vroeger was het al zo: of het nu ging om een feestelijke ontvangst, een grootse intocht of zelfs een openbare terechtstelling, alles moest tot in de puntjes geregeld zijn!

In Roy is onze stadsomroeper een ware stadsartiest die niet alleen nieuwtjes verkondigt, maar ook de stad opvrolijkt met frisse projecten. Neem nou 'Open raam concert'; een serenade van opera en operette die vanuit ramen, balkons en zelfs daken de Grote Markt vult met melodieën. En wat dacht je van de 'Gorkumkunde' cursus? Hier toveren we gewone burgers om in echte 'Gorcumologen', die als stadsgidsen de verborgen parels van onze historische vestingstad onthullen. Laten we vooral zijn briljante idee voor de onvergetelijke Cultuurnacht Gorinchem niet over het hoofd zien, die we zojuist hebben mogen ervaren.

Zijn mandaat werd verlengd door de coronaperiode, maar volgend jaar is het 'einde verhaal'. De Spreekkamer van de stad, die Gorinchemmers helpt met culturele projecten, is op jacht naar een nieuwe held, een Roy Grünewald 2.0, maar dan beter.

Vandaag de dag is het podium open voor iedereen, niet alleen voor mannen zoals vroeger. Vrouwen en jongeren, stap maar naar voren! Wat we zoeken is creativiteit, de durf om je mening te verkondigen, en bovenal, een stem die zo krachtig is dat het de achterste rijen bereikt!

Heb je de vaardigheden die we zoeken? Aarzel dan niet en maak een afspraak met de Spreekkamer van de Stad.