Zomervestingwandeling in Gorinchem met gids

Gepubliceerd op 20 juni 2024 om 12:14

De Werkgroep Vesting Gorinchem biedt opnieuw twee unieke gratis vestingwandelingen aan. Tijdens deze wandelingen deelt een gids verhalen over de rijke vestinggeschiedenis van de stad, de historische gebouwen en de verdedigingswerken die bedoeld waren om de stad en haar inwoners te beschermen tegen vijanden en overstromingen. Bovendien kunnen deelnemers genieten van de prachtige panoramische uitzichten over de Merwede.

Op zondag 30 juni leidt de wandeling naar het oostelijke deel van de unieke vestingwal. Je wandelt door de stad, langs de rivier en over de vestingwal naar bastions, een stenen beer, borstweringen en een coupure zonder schotbalken. Langs een stadspoort, kruitmagazijnen, kanonnen, een schietbaan en een kazemat loop je over de soldatenwal en door een poterne.

Op zondag 7 juli vindt er een wandeling plaats langs de westelijke en noordelijke vestingwal, inclusief bezoeken aan de Caponnière, de Kanselpoort, de Melkpadduiker, het verdwenen bastion, de Paardenwater stenen beer, de kanonnen op Bastion 1, de VIS-kazemat, de Luisterpost, de waaiersluis, de Arkelpoortcoupure, eindigend op de Grote Markt.

De wandelingen beginnen om 14.00 uur bij de ingang van het Gorcums Museum aan de Grote Markt en duren ongeveer 2,5 uur. Ze worden begeleid door een ervaren lokale gids. Voor aanmelding kunt u terecht bij rondleiding@vestinggorinchem.nl.

Foto: Vestingwerkgroep -De VIS-kazemat in de Gorinchemse wallen dateert van 1930