De Kunst van het Improviseren - Een Muzikale Reis van 45 Jaar

Gepubliceerd op 6 juli 2024 om 09:10

Lunchconcert  met Siebren Zwaan- 10 juli, 12:15 uur

Als geboren (1952) en getogen Amsterdammer begon hij zijn muzikale reis op jonge leeftijd. Tijdens zijn orgelstudie aan het Utrechts conservatorium verhuisde hij naar Gorinchem. Zowel hij als zijn vrouw waren studenten in die tijd; zij studeerde ergotherapie en hij bereidde zich voor op zijn eindexamen UM voor orgel. Hoewel hij graag piano als hoofdvak had willen kiezen, werd dat later zang. In 1978 behaalde hij zijn diploma UM Orgel in de Lambertus kerk in Helmond.

In 1990 studeerde hij af aan het Rotterdams conservatorium voor DM zang, onder begeleiding van Trudi Koeleman. Nu, meer dan 45 jaar later, blijft zijn muzikale passie onverminderd sterk. Deze passie begon met improvisatie, iets wat hij als 8-jarig kind al beoefende. Zijn orgelleraar, Han Hogewoud, merkte destijds op: “Dat staat er niet, je improviseert.” Desondanks leerde hij uiteindelijk te spelen wat op papier stond.

Voor hem is het echter de ware essentie van muziek om niet alleen te spelen wat er geschreven staat, maar om muziek te creëren die echt vanuit jezelf komt en elke keer anders mag zijn. Deze filosofie deelt hij graag tijdens zijn lunchconcerten in de Grote Kerk, waar hij improvisaties op piano ten gehore brengt. Ook als koordirigent moedigt hij zijn zangers en zangeressen aan om te improviseren, waardoor zij muziek op unieke en persoonlijke wijze kunnen beleven en uitvoeren.