Culturele Zondag met nieuwe exposities

Gepubliceerd op 8 juli 2024 om 10:25

De Culturele Zondag draait ook in de zomermaanden door. Alleen Peeriscoop en het Zevende Huis hebben seizoenstop. Maar de Grote Kerk is nu wel geopend. Dit keer met een tentoonstelling van leerlingen van het atelier van inspiratie onder leiding van docent Neeltje Alblas. Ze hebben vorm gegeven aan het thema ‘vintage’ – oud in een nieuw jasje. In verband met de kerkdienst sluit de expositie om 16 uur.

In de Kruitmagazijnen is een speciaal programma waarbij kunstenaars Gaby van Reeuwijk, Helin Tazelaar en Nathalie Geurtskleinschalig en informeel laten zien waar ze momenteel mee bezig zijn. Om 13.30 start Nathalie Geurts met haar performance. Na afloop daarvan is het mogelijk om deel te nemen aan de audio-ervaring. Gaby werkt al jaren met klei die zij verwerkt in unieke objecten en composities. Kijk ook mee over de schouder van Helin terwijl zij haar illustraties maakt en eigen grafiek drukt met haar lino pers. 

Een nieuwe expositie is te zien in het stiltecentrum ‘In de Toren’. Daar zijn de kleurrijke en beweeglijke schilderijen in ei tempera te zien van Annelies Dölle. Deze techniek is heel bijzonder en wordt op verschillende manieren gebruikt: met water, met olie, met alleen de eidooier of met het gehele ei. Els Mulder geeft bij galerie Kunst bij Karel uitleg over haar serie ‘vlekfantasie’. Eerst worden met acrylverf en water vlekken gemaakt. Daaruit ontstaan surrealistische figuren die in olieverf zijn uitgewerkt.In galerie De Burgpoort zijn nieuwe werken te zien van Marjolein Klomp, gedreven door intuïtie, passie en humor

Verder vinden overal waar de bekende blauwe vlag hangt creatieve en culturele activiteiten plaats. In de Burgstraat zijn de galeries ‘Zeven & Twintig’, ‘Sterke Kunst’ en ‘De Burgpoort’ geopend. Op de Langendijk ontvangen galerie Kunst bij Karel en de Weverij Studio Roodenburg iedereen die nieuwsgierig is naar hun verrassend aanbod. Neem ook een kijkje in de Caponnière of het atelier voor clavecimbelbouw of in antiquariaat ‘De Juf’ in de Haarstraat. Atelier Ruwaard van Mark en Ariena in de Nieuwstad 24 biedt een divers en uniek aanbod. Bij Outsider Art in de Zusterstraat staat de koffie klaar en ziet men de kunstenaars aan het werk.

Molen de Hoop is geopend als historisch erfgoed met een kleine expositie en een prachtig uitzicht over het rivierenlandschap. In het Gorcums Museum kan men naast historische presentatiesde expositie met werken van Peter Struycken bewonderen. In het Hendrick Hamelmuseum is naast de vaste Hamel collectie, een expositie van het kleurrijke werk van Piet de Hoon. Café de Keizer is open maar heeft geen speciaal programma. Donna Bastiaans en haar muzikale maatje Dirk-Jan Middelkoop duiken met hun meezing café altijd wel op in de buurt van terrassen.

Kijk voor het volledige programma op www.culturelezondaggorinchem.nl

foto: Artists in Residence