Home » Diversen » Paul Peet In De Toren

Paul Peet In De Toren

Gepubliceerd op 10 mei 2022 om 10:59

Werken in gemengde techniek van Paul Peet (1940) zijn te zien in de Grote Toren in de Krijtstraat in Gorinchem. Paul werkte jarenlang aan series verstilde landschappen van het rivierengebied, maar ook materieschilderijen (vooral in de jaren 70 en 80) en tekeningen van de menselijke figuur. De landschappen werden uitgevoerd in een gemengde techniek van pastelkrijt en olieverf, soms gecombineerd met zand en gruis, omdat hij daarmee het geheimzinnige en mistige van het landschap, de mystiek, de eenzaamheid en stilte, maar ook het diffuse licht het beste kon vastleggen.

Na zijn verhuizing van Sleeuwijk naar Gorinchem (2020) kwam de behoefte op aan een nieuw creatief avontuur. “Ik zocht een richting in de schilderkunst waarin ik me spontaan kon uitleven in een innerlijke zoektocht naar het mystieke geheim van leven, groei en vooral verwondering. Ik wilde zonder het maken van een vooropgezet plan gaan schilderen en afwachten wat voor resultaat deze werkwijze me zou brengen. Zo werkend zijn schilderijen ontstaan die doen denken aan organismen en wortels van het plantenrijk die kracht en groei symboliseren, maar ook droombeelden en fantasielandschappen, er zijn zelfs menselijke trekjes te herkennen.”      

Surrealisme noemt Paul zijn nieuwe serie. Kijkend naar de eraan voorafgaande landschappen zou je ook kunnen spreken van het inzoomen op details, het zichtbaar maken van de voor het oog verborgen elementen uit de natuur, van macro- naar microniveau. Zodat de recente werken een verdieping en nadere uitwerking zijn van de landschappen. Aan de meeste van deze werken is geen titel verbonden. De kijker wordt uitgedaagd zich te gaan verdiepen in de voorstelling en de eigen fantasie de vrije loop te laten. 

Centrum In de Toren, Krijtstraat 1, Gorinchem. Open: za + Culturele zondag van 13-17 uur. Tot en met 12 juni


«   »