Boring Schelluinsestraat naar Voermanstraat

Gepubliceerd op 9 november 2022 om 11:53

Van maandag 17 oktober tot en met vrijdag 24 november wordt er in de Voermanstraat gewerkt aan het warmtenet. Begin mei is aannemer Visser & Smit Hanab in opdracht van energie- en afvalbedrijf HVC gestart met de aanleg van het hoofdleidingnet door de Gildenwijk. De werkzaamheden zijn ruim over de helft en we werken nu toe richting het einde van het project.

Boring van Voermanstraat naar Schelluinsestraat

Om het warmtenet vanuit de Gildenwijk te koppelen aan het nog te bouwen warmtestation in de Bullekeslaan, moet er een boring gemaakt worden naar de Schelluinsestraat. Daarvoor worden er eerst leidingdelen aan elkaar gelast tot één lange leidingstreng. We boren dan een gat van het ene punt, onder de grond door, naar een ander punt. Vervolgens trekken we daarna de leidingstreng onder de grond door. Deze techniek geeft minder overlast en werkt sneller.

De boring is 210 meter lang en voeren we uit vanaf de Schelluinsestraat naar de Voermanstraat. Op de plattegrond hieronder staan de boorlijn, werkgebieden en verkeersmaatregelen aangegeven.

  1. Lassen leidingen

Om de leidingdelen aan elkaar te lassen tot een lange leidingstreng is er een werkstrook met voldoende ruimte nodig (Punt A). Daarom is vanaf maandag 17 oktober de Rakkerstraat afgesloten voor het verkeer. Helaas komen daarbij ook de parkeerplaatsen tijdelijk te vervallen. De drie openbare invalideparkeerplaatsen en twee parkeerplaatsen van de fysiotherapie- en tandartspraktijk worden verplaatst naar de Rakkerstraat aan de andere zijde van het gebouw (Punt D).

  1. Ondergrondse boring
    De boorinstallatie plaatsen we op het terrein van Poort6 aan de Schelluinsestraat (Punt B). Vanuit daar boren we vervolgens 210 meter naar het parkje aan de Voermanstraat (Punt C). Na de boring maken we de ‘boorgang’ groot genoeg om de leiding er doorheen te trekken.
  2. Intrekken van de leidingen
    Is de boorgang gereed, dan trekt de boormachine de leidingstreng in fases van Punt C, door de boorgang, naar Punt B.

    Bovenstaande werkzaamheden voeren wij twee keer uit omdat er een aanvoer- en retourleiding voor het warmtenet Gorinchem aangelegd moet worden.

Nazorg en herstel groenvoorziening

Voor het uitvoeren van de werkzaamheden worden er in het werkgebied vier bomen weggehaald. Een van de vier bomen is dood en wordt gekapt. In overleg met de afdeling Groenbeheer van de gemeente proberen we de andere drie bomen te verplaatsen. Indien dat alsnog niet mogelijk is, dan worden ook deze drie bomen gekapt maar na de werkzaamheden binnen twee jaar en afhankelijk van het plantseizoen gecompenseerd. 

Vervolg werkzaamheden

Nadat de leidingen via de boring zijn aangelegd, moeten deze gekoppeld worden aan de eerder aangelegde leidingen. Daarvoor worden er nog aanvullende werkzaamheden uitgevoerd in de Voermanstraat tussen de Rakkerstraat en zorgcomplex Bannehof. Omwonenden worden hier nog via een brief over geïnformeerd.

Bron en foto: Warmtenet Gorinchem


«   »